Kanatlı sektörü Rusya'ya ucuyor

Cihan
00:0016/01/2010, Cumartesi
G: 15/01/2010, Cuma
Yeni Şafak
Kanatlı sektörü Rusya'ya ucuyor
Kanatlı sektörü Rusya'ya ucuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşen görüşmenin ardından, Rusya'ya beyaz et ihracatı gündeme gelirken, firmalar da ihracat için Rusya'dan ön izin belgesi alma çalışmalarını sürdürüyor

Son 8 yıldır AB pazarından umudunu kesen beyaz et sektörü, rotasını Ortadoğu ve Rusya'ya çevirmişti. Özellikle bu ülkeler, coğrafi konumlarının yakınlığı itibariyle ihracatta odak nokta görülürken, Rusya'nın tüketiminin neredeyse tamamını ithal etmesi ise dikkat çekici bir başka nokta olmuştu. Gürcistan'la yaşanan gerilimden sonra ABD'den yaptığı ithalatı kısan Rusya'yla görüşmelere başlayan Türkiye için Rusya'dan yeşil ışık geldi.

İHRACATA YEŞİL IŞIK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya temaslarının ardından Türkiye-Rusya ticaretinde somut gelişmeler yaşanmaya başladı. Erdoğan-Putin görüşmesinde beyaz et ihracatı ile ilgili gerekli çalışmalar tamamlandı. Türk firmalarına yeşil ışık yakılırken, Türkiye'den Rusya'ya beyaz et ihracatının önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtiliyor. Yetkililer, Rusya'ya beyaz et ihraç edecek firmaların ülkenin belirlediği standartları dikkate almaları konusunda uyarıyor.

RUSYA'NIN STANDARTLARI KARŞILANMALI

Rusya'da tavukçuluk piyasasının geliştirilmesi ile ilgili yapılan toplantıda konuşan Putin, “Maalesef, öncelikle ABD'den olmak üzere bazı ticaret ortaklarımızın Rusya'nın standartlarını karşılama noktasında herhangi bir hazırlık içinde olmadıklarını görüyoruz. Eğer bir kısım dış tedarikçilerimiz bizim sağlık kurallarımızı karşılamazsa, biz de başka kaynaklara yöneliriz” diye konuştu. Rusya'nın 1 Ocak'tan itibaren kümes hayvanlarında klor ve nemlendirici kullanılmasını sınırlandırdığını belirten Putin, “Bu Avrupa Birliği'nin standartlarında da yer alıyor. Bunun Rusya için de uygulanmasını istiyoruz. Rusya 600 bin metrik tonluk bir rakamla en çok ABD'den beyaz et ithal ediyor. Onlar da bizim standartlarımıza uymak zorunda” ifadelerini kullandı.

YEREL ÜRETİM STANDARDA UYGUN

Mahalli üreticilerin desteklenmesini isteyen Putin, 2007'de beyaz et tüketiminin yüzde 40'ının ithal edildiğini, 2009 yılında ise bu rakamın yüzde 25'lere gerilediğini hatırlattı. Yerel üreticilerin yüzde 95'inin belirlenen yeni standartlara uyduklarını kaydeden Zubkov, “ABD'li üreticiler de bunu bilmesine rağmen, herhangi bir çalışma yapmadılar” dedi.


İthalatta kota 780 bin metrik ton

Rusya hükümeti aralık ayında kabul ettiği yasada 2010 yılında toplam 780 bin metrik ton tavuk ithal kotası belirledi. 2012 yılına kadar da bu rakam yerel üretimin artırılması ile 550 bin metrik tona kadar çekilecek. ABD ile yaşanan sorun nedeni ile tavuk toptancılarının korku yayarak fiyatları artırmalarını eleştirdi. Beyaz etin özellikle fakir ve orta kesim tarafından tüketildiğine dikkat çeken yetkililer fiyatlardaki artışın tüketicilere zarar vereceğini belirtiyor.


Rusya Türkiye için büyük şans

Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, beyaz ette son 5 yılın rekorunu kıran sektörün geçen yıla oranla yüzde 50 artış gösterdiğini ve 2009'da 81 bin 632 ton ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti. Keskinoğlu olarak bu rakamın da yüzde 17'sini gerçekleştirdiklerini belirten Keskinoğlu, “İhracatın bu rakamlara yükselmesinin en büyük sebeplerinden biri Irak kapısının tekrar açılması oldu. 2010'da Rusya pazarına da beyaz et ihracatına başlayacağız ve Türkiye için bu çok önemli bir gelişme” dedi. Keskinoğlu, 2010'da var olan beyaz et ihracat pazarlarının yanı sıra Fransa, Belçika, Romanya ve Çekoslovakya'ya da ihracata başlayacak.


İhracat için ön izin aldık

Şeker Piliç ve Yem Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor, 2009 yılında özellikle Irak pazarına büyük oranda ihracat yaptıklarını, Ortadoğu'nun da kendileri için önemli bir pazar olduğunu belirtti. Ortadoğu pazarının coğrafi yakınlığı ile de avantaj yarattığını söyleyen Bor, şöyle dedi: “AB'ye ihracatımız başladı. Rusya'dan ihracat için ön izin alan firmalardan biri olduk. Şeker olarak AB'ye ihracat hedeflerinin ilk yıl için 3,5 milyon dolar. Birinci yılın sonunda bu rakama ulaşmayı, daha sonraki yıllarda da bu rakamı sürekli artırmayı hedefliyoruz. Bu yılın sonunda toplam 7 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı planlıyoruz.”