Ekmeği büyütme projesine TÜSİAD duyarsız kalamaz

Şükrullah Dolu
00:0020/08/2010, Cuma
G: 20/08/2010, Cuma
Yeni Şafak
Ekmeği büyütme projesine TÜSİAD duyarsız kalamaz
Ekmeği büyütme projesine TÜSİAD duyarsız kalamaz

Anayasa değişikliği oylamasının iktidar oylaması olmadığına ve ekmeği büyütme projesi olduğuna dikkat çeken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'İş alemi de tabii ki Türkiye'nin önemli bir kesimidir. Onların da tabii ki Türkiye'nin geleceğini belirleyecek gündeme duyarsız kalmasını bekleyemezsiniz' dedi. Şimşek, projenin içeriğinin tartışılması gerektiğini söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa değişikliğinin bir iktidar oylamasından ziyade Türkiye'de ekmeği büyütme projesi olduğunu belirterek her kesimin daha iyisi için içerik tartışmasına katılması gerektiğini söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kuveyt Türk sukuk ihracı toplantısına katıldı. Bakan Mehmet Şimşek, söz konusu gündeme kayıtsız duran Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ne (TÜSİAD) atıfta bulunarak şöyle devam etti: "Gönül ister ki herkes içerikle ilgili değerlendirmelerde bulunsun, herkes bu pakete niye destek verdiğini veya vermediğini kamuoyuyla tabii ki paylaşsın. Çünkü aslında bu Türkiye'nin, yani geleceğinin oylandığı bir paket."

İŞ-AŞ ÜRETİNİN ÖNÜ AÇILIYOR

Demokrasinin standartlarını yükselten pakete iş dünyasının da katkı yapabileceğini anlatan Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: "İş alemi de tabii ki Türkiye'nin önemli bir kesimidir. Onların da tabii ki Türkiye'nin geleceğini belirleyecek gündeme duyarsız kalmasını bekleyemezsiniz. Dolasıyla bunu o çerçevede değerlendirmekte yarar var. Yani iş ve aş üretenlerin yine bu paketle önünü açıyoruz."

REFORMLAR DAHA DERİNLEŞECEK

Kişi başı milli geliri 3 bin 300 dolar civarından alıp yıl sonu itibarıyla 10 bin dolar seviyesine getirmiş olacaklarını belirten Bakan Şimşek, aynı büyümenin sürmesi için reformların derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti: "Bundan sonraki üçe katlama, reform programının derinleştirilmesi ve genişletilmesini gerektiriyor. Mutlaka iyi işleyen bir hukuk sistemine bu ülkenin ihtiyacı vardır. Bugün Türkiye'de ortalama bir hukuk davası yaklaşık 3 yıl 4 ay alıyor. Bu, iş-aş üretenler için, herkes önemli bir darboğazdır. Hükümetimiz bunu aşmak için çok şey yaptı. Yetmiyor, hukukun iyi işlemesini sağlayacak çok daha önemli reformlar gerekiyor. Anayasa paketimizin unsurlarından bir tanesi buna yöneliktir."


UZUN VADELİ GELİŞ

Sukuk ihracıyla ilgili olarak dünyada çok hızlı gelişmeler bulunduğunu belirten Şimşek, şu anda batının finans merkezlerinde sukuk ihraçlarının borsalarda işlem gördüğünü anlattı. Bakan Şimşek, 'Aslında en az 1,5 trilyon dolarlık bir kaynak bu türden enstrümanlara eğilimli' diyerek potansiyele dikkat çekti. Bakan Şimşek, bakanlık olarak uzun vadeli fonları Türkiye'ye getirmenin öncelikleri olduğunu kaydetti. Atıman tüm bu adımların ülke geleceği için olduğunu söyleyen Mehmet Şimşek, "Anayasa değişikliği bize kalırsa Türkiye'nin, çocuklarımızın geleceğiyle ilişkilidir" dedi.


AVRUPA'NIN ALTI KATI POTANSİYEL

Türkiye tekrar hızlı bir büyüme yoluna girdiğini anlatan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl büyümede OECD, AB ülkeleri arasında Türkiye'nin muhtemelen rekor kırabileceğini vurguladı. Türkiye'nin yılın ilk yarısında yüzde 10'lar civarında büyüme gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Şimşek, 'Avrupa ile arayı çok hızlı kapatma imkanımız olacak, çünkü Türkiye en azından avro bölgesinin en az bir 6 katı hızlı büyüyecek diye ümit ediyorum' dedi. Bakan Şimşek, Türkiye'de büyümenin sağlam temeller üzerine oturduğu için istihdam oluşturduğunu kaydetti.


1,5 trilyon dolarlık kaynağa ilk adım

Kuveyt Türk'ün Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdiği 100 milyon dolarlık sukuk ihracının önemli bir adım olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez bölgesindeki 1,5 trilyon dolarlık finansmanı çekmek için yolun açıldığını vurguladı. Mehmet Şimşek, bir alternatif finansal enstrüman olan sukukun, yatırımcılar açısından olduğu kadar Türkiye'nin artan finansman ihtiyacını karşılamak için de önemli bir finansman kalemi olduğunu söyledi. Kuveyt Türk'ün liderliğinde gerçekleştirilen 100 milyon dolarlık bir dönüm noktası olduğunu belirten Şimşek, 'Belki bir ara kamu da takip eder diye düşünmek lazım' diyerek sıranın kamuya geldiği mesajını verdi.


Hiçbir mahkeme kendini hükümetin yerine koyamaz

Mahkemelerin faaliyet dışı işlerle ilgilenmesinin sadece hukuk sistemini değil, ülkenin ekonomik yapısını da bozduğunu dile getiren Maliye Bakanı Şimşek, buna örnek olarak bir mahkemenin çıkıp Türkiye'de ne kadar şeker üretileceğine karar verebildiğini hatırlattı. 'Mahkemelerin hiçbir zaman kendilerini Meclis'in yerine, Hükümet'in yerine koymaması lazım" diyen Şimşek, açıklamasını şöyle şürdürdü: "Bu ülkenin muazzam bir potansiyeli var. Bu potansiyeli gerçekleştirmek için bu türden değişiklikler de gerçekten önemli bir dönüm noktası olacak. Uzun vadeli sürdürülebilir yüksek büyüme için Türkiye'nin Anayasasının mutlaka daha girişimci dostu olması lazım."


Hak ve özgürlüklerle kişi başına milli gelir birebir ilişkilidir

Türkiye'nin önemli bir dönüm noktasında bulunduğunu dile getiren Şimşek, 'Bu anayasa paketinin geçmesiyle ben şuna inanıyorum; Türkiye daha öngörülebilir bir ülke olacak. Hukuk sistemi, çok daha iyi işleyen bir hukuk sistemi olma potansiyeline sahip olacak' diye konuştu. Bütçe açığının yüzde 40'ın üzerinde daralma gösterdiğini, bunu hedeflerinin üzerinde bir performansla götürdüklerini anlatan Bakan Şimşek, "Özellikle hukuk sisteminin daha iyi işlemesi lazım. Hak ve özgürlüklerle kişi başına milli gelir birebir ilişkilidir' dedi. Projeyle hem ekmeğin büyüyeceğini hem de özgürlüğün artacağına işaret eden Bakan Şimşek, "Mükemmel mi değil ama bizi, 2-3 adım ileri götürecekse, çok daha kapsamlı, mükemmel bir değişiklik olmasa bile bunu memleket yararına olduğunu düşündüğümüz için destekliyoruz" diye konuştu.