Toplu görüşmelerden zam yerine toplu sözleşme çıktı

00:0016/08/2010, Pazartesi
G: 15/08/2010, Pazar
Yeni Şafak
Toplu görüşmelerden zam yerine toplu sözleşme çıkt
Toplu görüşmelerden zam yerine toplu sözleşme çıkt

Hükümet ile memur konfederasyonları arasındaki görüşmelerde ilk turda netice alınamadı. KESK'in toplu görüşmelerin referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam etmesi önerisinin değerlendirilmesi için toplantılar, 18 Ağustos Çarşamba gününe ertelendi

Hükümet ile memur konfederasyonları, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zammı belirlemek üzere dün Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya geldi. Toplantılarda zam kararı çıkmazken, KESK toplu görüşmelerin referandum sonrasına ertelenmesi önerisi kabul gördü. Toplu görüşmelerin birinci turuna kısa süreli bir ara verilmesinin ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bu önerinin değerlendirilmesi için 18 Ağustos Çarşamba günü tekrar bir araya gelinebileceğini belirtti. KESK Genel Başkanı Sami Evren, görüşme-lerde 300 liralık seyyanen zam talebini görüşmek istediklerini, fakat bunun da kabul edilmediğini söyledi.

KİM HANGİ TALEP İLE GİTTİ

2011 yılı maaş zamları için pazarlık, 30 Ağustos'a kadar sürecek. Memurlara 300 TL ek zam talep eden KESK, yeni göreve başlayan bir kamu çalışanının ilk alacağı ücretin de 1650 TL olması gerektiğini söylüyor. KESK, bunlara ek olarak “yılda iki brüt maaş ikramiye” ve “ek ödemelere 250 lira zam” da istiyor. Ancak daha öncelikli talep, toplu görüşme ve grev hakkı. Görüşmelere Memur-Sen yüzde beş artı beş zam ve 120 lira ek ödeme talebiyle gitti. Türkiye Kamu-Sen ise en düşük ücretlere 310 lira zam istiyor.


KESK'in toplu sözleşme teklifi incelemeye değer

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada KESK'in “bu sene toplu görüşme değil toplu sözleşmeyle çalışanların mali ve sosyal hakları belirlensin, görüşmelere ekim veya kasım ayında toplu sözleşme olarak devam edilsin” önerisinin incelenmeye değer olduğunu belirterek, “Bu konuyu karara bağlarsak bu mutabakat zaptı olacak. Hukuki bir engel varsa 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun içeriğine bağlı olarak devam edeceğiz” dedi. Memur konfederas-yonlarının bugüne kadar taleplerinin toplu sözleşme, grev ve siyaset yapma hakkı konularına odaklandığını ifade eden Bakan Yazıcı, toplu sözleşme hakkının çok farklı boyutları olması ve enine boyuna tartışılması gerektiğinden hareketle bu konuda çalıştay gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bakan Yazıcı, bir gazetecinin, “Hükümet referanduma bağlı olmaksızın toplu sözleşme sözü verecek mi?' sorusu üzerine, “Türkiye bir hukuk devleti. Hukukun üstünlüğü önemlidir. Zaten Türkiye'de sorun bazı kamu kurum ve kuruluşları, yetki kullanan bazı kamu odaklarının görev ve yetki alanlarından çıkmalarından yaşanıyor. Yasaların ve anayasanın çizdiği sınırlar içerisinde hareket edeceğiz. Bunun ötesinde Ahmet, Mehmet istedi diye onun sorularına özel cevap vermem, onun özel isteklerini tatmin edici cevap ifade etmek durumunda değilim.'


Referandumla bağlantı kurmak doğru değil

KESK Genel Başkanı Sami Evren, “Çarşamba günü hükümet toplu sözleşme yapmak üzere karar alırsa toplu görüşme süreciyle ilgili son nokta konulacak” dedi. Evren, ekim veya kasım ayında referandum sonucu ne olursa olsun toplu sözleşme yapma talebini Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya ilettiklerini, bu doğrultuda toplantının ikinci bölümüne dahil olduklarını söyledi. Yazıcı'nın teklifi değerlendirmek için çarşamba gününe kadar süre istediğini ifade eden Evren, “Çarşamba günü hükümet bu konuda toplu sözleşme yapmak üzere karar alırsa toplu görüşme süreciyle ilgili son nokta konulacak” dedi. Referandum sürecine bağlı kalmaksızın çarşamba günü toplu sözleşme kararı alınması durumunda bütün kamu çalışanları açısından çok önemli bir adımın atılmış olacağını kaydeden Evren, hükümetin bu talebi referandumla bağlantı kurarak değerlendirmesinin doğru olmayacağını, çalışanların hak ve çıkarlarının korunması adına bunun yapılması gerektiğini ifade etti.


Hukuki dayanak hangisi olacak

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Toplu sözleşme hakkının referanduma bağlı kalınarak gündeme taşınması kamu çalışanlarını referandumda baskı altına almak anlamına gelebilecek bir uygulamadır' dedi. Akyıldız, şöyle konuştu: “12 Eylülden sonra yapılacak bir toplu sözleşmeyle şu an yapılacak toplu sözleşme arasında ne fark var? Hangi hukuki dayanak söz konusu olacaktır? Onun için siyasi irade samimi olmalıdır.' Akyıldız, referanduma bağlı olmaksızın yapılacak toplu sözleşme çalışmalarına Kamu-Sen olarak her zaman destek vereceklerini belirtti.


12 milyarlık talep memnun eder

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bu yıl toplu sözleşme için fiili durum oluşturulmasını talep ettiklerini söyledi. Gündoğdu, “Çarşamba günü inşallah karar 12 Eylül'den sonra toplu sözleşme yapmak üzere mutabakat metnine dönüşür' diye konuştu. Sami Evren'in, Memur-Sen'in taleplerinin hükümetin masaya getirmesi beklenen önerilerle benzeştiği eleştirisine de değinen Gündoğdu, taleplerinin toplamının 12 milyar lirayı bulduğunu, taleplerinin karşılanmasının KESK üyeleri dahil tüm kamu çalışanlarını memnun edeceğini belirtti.