KKTC'de Şimşek ZAManı

Cahit Saraçoğlu
00:007/01/2010, Perşembe
G: 6/01/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
KKTC'de Şimşek ZAManı
KKTC'de Şimşek ZAManı

2009 bitiminde iğneden ipliğe fiyat arttırarak zam yağmuruna neden olan Maliye Bakanı Şimşek'in, KKTC'deki benzin için de zam önerisinde bulunduğu ortaya çıktı

Maliye Bakanlığı'nın “zam bulutları”, KKTC üzerinde de yağdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'de 2009 yılının son günü “iğneden ipliğe” birçok üründe fiyat artışı yaratacak zammından KKTC de nasiplendi. Şimşek, yavru vatanın ekonomisinde vergi kayıplarını gidermek için benzinin litre fiyatına 10 kuruşluk zam yapılmasını önerdi.

DOMİNO ETKİSİ DEVAM EDİYOR

Ekonomisinin büyük kısmını ithalat ağırlıklı olarak Türkiye ile yapılan ticaret üzerine kurulu Kıbrıs'ta da zam furyası başlayacak. İlk artışı benzine yapılan 10 kuruşluk zam oluşturdu. Bunun yarattığı kaybın giderilmesi için Maliye Bakanı Şimşek'in, benzin fiyatlarına 10 kuruşluk bir zam yapılmasını önerdiği öğrenildi. Derviş Eroğlu kabinesinin de zammı uygun bulduğu ve hemen uygulamaya geçirdiği kaydedildi.

HALKTAN SERT TEPKİ VAR

Yapılan zam Kıbrıs gazetelerinde de geniş yer buldu. CTP-BG Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, hükümetin litresi 1,80 ve 1,85 TL olan 95 ve 97 oktan benzine litre başına 10 kuruş zam yaparak 1,90 ve 1,95 TL'ye yükseltmesine rağmen ne zam kararını ne de fiyatı halka açıklamadığını belirterek eleştirdi. Soyer yaptığı yazılı açıklamada, uygulamayı “halka saygısızlık” olarak değerlendirirken, “Benzine litre başına 10 kuruş zam yapıp gizleyen hükümetin demokratik hukuk devleti, şeffaflık, açıklık, halka saygı ve sevgiden bahsetmesi mümkün değildir” dedi.


Gümrük vergileri arttırılıyor

Ekonomik göstergeler ve piyasa koşulları, KKTC ekonomisinin 2008 yılında olduğu gibi 2009 yılını da küçülerek, negatif bir büyüme ile tamamlayacağına dikkat çekiliyor. İthalat rakamlarında yüzde 40'lara varan gerileme, yerel sanayi üretiminde yüzde 50'leri aşan küçülme ile sosyal sigortalara yatırımların yüzde 22 oranında azalması gibi göstergelerin de 2009 yılının hiç de parlak bir şekilde tamamlanmayacağını ortaya koyuyor. Bütçenin yaklaşık yarısının mahalli gelirlerle finanse edileceği, yüzde 34'ünün de Türkiye'nin yardım ve kredilerinden oluşacağı öngörülüyor. Geriye kalan dilimin ise temel olarak diğer fon ve sermaye gelirlerinden karşılanacağı kaydediliyor. Gümrük vergilerinin artırılması için yeni bir düzenlemenin yapıldığı öğrenildi.