Doğan Grubu'na 4.8 milyar liralık teminat için verilen sürenin bugün doluyor olması ve grubun, şubat ayında kesilen bir diğer ceza için yürütmeyi durdurma çabasının boşa çıkmasıyla ilgili gerilim, şirketin hisselerine de yansıdı
Doğan Grubu'na kesilen 4.8 milyar liralık ceza karşılığında teminat için verilen süre bugün doluyor. Mesai saati bitimine kadar yürütmeyi durdurma kararı alınmadığı takdirde, vergi idaresinin Doğan Grubu'na ihtiyati haciz kararı alma yetkisi bulunuyor.
Haciz kıskacından kurtulmak için Doğan Grubu tüm yöneticileriyle yürütmeyi durdurma kararı alınması için seferber olurken, bu amaçla, grubun hukukçularının ve maliyecilerinin yanısıra eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay'ı bile devreye soktuğu ama vergi mahkemelerinden umduğunu bulamadığı öne sürüldü.
4.8 milyarlık teminat için açtığı yürütmeyi durdurma ve iptal davalarını, Şubat ayında tebliğ edilen 826.3 milyon TL'lik vergi cezası için açtığı davaların görüldüğü vergi mahkemesine düşürmek için uğraşan Doğan Grubu'na ikinci şok geldi! 826.3 milyon TL'lik vergi cezası için tebliğ edilen ihtiyati tedbir ile ihtiyati haciz kararının yürütmesini durdurma istemiyle Vergi Mahkemesi'ne giden Doğan'a mahkemeden olumsuz yanıt çıktığı, Doğan Grubu'nun yürütmeyi durdurma talebinin reddedildiği öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre, Doğan Grubu bu karara da itiraz etti ve bu talebi de mahkemece kabul edilmedi. Vergi cezasıyla ilgili nihai kararın, İstanbul 6. Vergi Mahkemesi'nde görülecek ve 10 Kasım'da duruşması yapılacak davaya kaldığı belirtiliyor.
İdari Yargılama Usulü Kanunu, idare işlemin “vergi işleminin” açıkça hukuka aykırı olması ve telafisi imkansız zararların doğması halinde yürütmeyi durdurma kararı verebiliyor. Vergi mahkemesinin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi, Doğan Grubu'nun işlemin hukuka açıkça aykırı olduğu iddiasını da geçersiz bırakıyor.
Grubun, halka açık binlerce yerli ve yabancı yatırımcıyı ilgilendiren Doğan Yayın Holding ile ilgili mahkeme kararını henüz İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) bildirmemiş olması da dikkat çekiyor. Doğan Grubu'nun AB İlerleme Raporları'na kadar götürdüğü süreçle ilgili olarak yatırımcıyı bilgilendirmemesi daha da çarpıcı bulundu. Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) dün gönderdiği açıklamada ise, şirketin hisse senetlerinde gerçekleşen olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin kamuya açıklanmamış özel bir durum bulunmadığını bildirdi.
Doğan Grubu'nun mahkeme süreciyle ilgili sıkıntılar borsadaki şirket hisselerinde dalgalanmaya yol açtı. Seansın ilk yarısında en çok değer kaybeden ilk 10 şirketten 5'i Doğan Grubu'na aitti. İlk seansta Gruba ait, Doğan Yayıncılık -3,92, Doğan Gazetecilik -3,78, Hürriyet Gazetecilik -3,47, Doğan Holding -3,03 ve Doğan Burda -2,94 oranında değer yitirdi. Günün tamamında Doğan Burda -1,76, Doğan Gazetecilik -3,78, Doğan Yayıncılık -0,98 oranında değer yitirdi. Öte yandan Doğan Grubu'na verilen cezayı TÜSİAD gündemine taşıyan Koç Holding yöneticilerinin, “Özerk Gelir İdaresi” çağrısının, Koç Holding'e de inceleme başlatılmasından kaynaklandığı iddialarıyla, Holding'in hisselerinde de ilk seansta kayıp yaşandı. 2. seanstaki toparlanmayla günü -1 kayıpla kapattı.
Doğan Yayın Holding'den 18 Şubat 2009 tarihinde İMKB'ye gönderilen yazıda, Halkalı Vergi Dairesi tarafından şirkete, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin olarak vergi inceleme raporları dayanak gösterilerek 132 milyon 921 bin 473 TL tutarında vergi asli ödemesiyle, 693 milyon 179 bin 4 TL tutarında vergi ziyaı ve 165 bin TL tutarında özel usulsüzlük cezalarını içeren toplamda yaklaşık 826 milyon 265 bin 477 TL'lik vergi-ceza ihbarnamelerinin tebliğ edildiği belirtilmişti. Cezaya konu olan olay, Doğan TV Holding'deki Doğan Yayın Holding hisselerinin, Axel Springer A.G'ye devriyle ilgili.