Batı Şeria Cenin'deki 10 yıldır bekleyen organize sanayi projesine Türk iş adamları el atıyor. Yatırım projeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin, İsrail ve Filistinli iş adamları arasındaki arabuluculuğunda gerçekleştirilecek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) İsrail ve Filistinli iş adamları arasındaki arabuluculuğunda gerçekleştirilecek projeler, uzun bir bekleyişin ardından yeniden canlanıyor. Ortak arzu, siyasetteki gelişmelere rağmen her üç tarafın sessizce çalışmalarına devam ettiği projelerden, Batı Şeria Cenin'deki projenin bir an önce hayata geçirilmesi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Başkan Yardımcısı Halim Mete,İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le görüştü. Peres, Filistin ekonomisinin güçlendirilmesi için çaba gösterdiklerini belirterek, Türk tarafından Cenin'deki projeyi yapmalarını istedi. Hisarcıklıoğlu'nun Silvan Şalom görüşmesinde Şalom, ekonomik barışa önem verdiklerini ve buna gerçek bir anlam kazandırmak istediklerini belirtti. TOBB heyeti, Ramallah'ta Filistin Yönetimi Ulusal Ekonomi Bakanı Besim Huri Nasr ile de görüştü. Görüşmede Bakan, 10 yıl önce başlatılan projenin bir an önce yapılmasını istediklerini söyledi.
Cenin'de organize sanayi bölgesi kurulmasının geçmişi 10 yıl önceye gidiyor. 1999'da İsrail hükümeti ile Filistin Ulusal Yönetimi arasında sürdürülen görüşmeler sonucunda, barışı güçlendirmek için sanayi bölgesinin kurulmasında mutabık kalındı. Almanya'nın sağladığı mali yardımla hayata geçirilmesi öngörülen projeye temeli, dönemin Almanya Cumhurbaşkanı Jonannes Rau koydu. 2000 yılı intifadasının başlamasıyla proje durdu. Daha önce Türkiye, İsrail ve Filistinli iş adamlarının ortak gerçekleştirmeyi düşündüğü projenin arazi sorunları ise bir türlü çözülemedi. Öte yandan, TOBB'un üniversitesi ile Ramallah'taki Bir Zeit üniversitesi arasında bir işbirliği protokolu imzalanması da öngörülüyor.
Projenin, ilk etapta, on bin Filistinliye istihdam sağlayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Proje, işsizlik ve istikrarsızlık içindeki bölge için umut ışığı olacaktır. Başarıya ulaşırsak, yeni sanayi bölgeleri ile ve projelerle bölgeye umut taşımaya devam edeceğiz. Biz iş adamları birbirimizi daha yakından tanıdıkça, aramızda güven geliştikçe; yaktığımız umut ışıkları, bölgeyi aydınlatacak, ve sorunun çözümüne yol gösterecektir. Taraflar, karşısındakini düşman değil de, tıpkı kendi gibi üretim yapan, ticaret yapan bir insan olduğunu fark ettikçe, iki toplum birbirine daha da yaklaşacaktır" dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklığolu, projenin adının, 'Barış için Sanayi Projesi' olduğunu belirterek, "Bu fikir; Filistin topraklarında Türkler tarafından sanayi bölgelerinin kurulması, Filistinli kardeşlerimize istihdam yaratılması ve İsrail üzeriden malların tüm dünya pazarlarına açılmasıydı. Bu fikri, tartıştık, değerlendirdik, ön fizibiliteleri yaptık ve gerçekleştirebileceğimize inandık. Barış için Sanayi projesini başlatarak, hemen Türkiye'de, kısa adı TOBB-BİS olan, TOBB-Barış İçin Sanayi Şirketi kurup, Filistin'de kaydettirdik" dedi.