Elektrik zammı finansı da vatandaşı da çarpacak

EKONOMİ SERVİSİ - CAHİT SARAÇOĞLU
00:005/09/2009, Cumartesi
G: 5/09/2009, Cumartesi
Yeni Şafak
Elektrik zammı finansı da vatandaşı da çarpacak
Elektrik zammı finansı da vatandaşı da çarpacak

1 Ekim'de yürürlüğe girmesi beklenen yüzde 10'luk elektrik zammına tepkiler durmuyor. Önce Merkez Bankası zammın enflasyonu patlatacağını bununla beraber de faizlerin yükseleceği sinyalini verirken sanayici ve vatandaş ise tepki gösterdi

Önceki gün Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın "EPDK'nın toptan elektriğe uyguladığı yüzde 21,8'lik zam, piyasaya yüzde 10 civarında yansır" sözleri, Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda da yer buldu. Merkez Bankası, Ağustos ayı fiyat gelişmelerine ilişkin raporunu yayınladı. Raporda, temel enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin düşük düzeylerdeki seyrini sürdürürken, hizmet grubunun yıllık fiyat artış oranının istikrarlı olarak gerilemeye devam ettiği belirtildi.

EKİMDE FENA ETKİLEYECEK...

Uluslararası petrol fiyatlarındaki yükselişle akaryakıt fiyatlarının ağustos ayında yüzde 5,02 oranında arttığını hatırlatan Merkez Bankası raporunda, "Bu dönemde, başta İstanbul olmak üzere şebeke suyu fiyatlarında gözlenen artışların da etkisiyle, enerji grubu yıllık enflasyonu yüzde 1,48'e yükseldi. Elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağı not edilmelidir" ifadelerine yer verildi.

FAİZLER YÜKSELECEK

Buna bağlı olarak da piyasa bundan etkilenecek gibi görnüyor. Bu durum faizleri de etkileyeceğinden şartlar biraz daha zorlaşacak. Elektrik zammına bir tepki sanayi ve işveren kesiminden geldi. TİSK, OECD verilerini kaynak göstererek bir açıklama yaparak doğalgaz, elektrik zamlarıyla bu girdilere uygulanan vergiler açısından Türkiye'nin OECD ülkelerinin önde gelenlerinden biri olduğunu belirtti. Türkiye'de bir yılda doğalgaz fiyatı yarı yarıya, elektrik fiyatı ise üçte bir oranında arttı.


OSB'ler de tepkilerini gösterdi

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş'nin (TETAŞ) mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması için elektriğe zam talebinde bulunduğunu belirterek, “Ülkenin sanayicisi batıyorsa, tarımsal birlikler elektrik borçlarından dolayı arazilerini sulayamıyorsa TETAŞ'ın ettiği kârın anlamı nedir? Sanayi de tarım kesimi de mevzuat gereği batıyor” dedi. EPDK'nin 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere elektrik fiyatına yüzde 21.8 zam yapılmasını isteyen TETAŞ'ın talebini onaylaması, sanayicilerin “Türk sanayisi mevzuat gereği batıyor” tepkisine yol açtı.



Kilit mi vuralım?

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, 2010 yılı için planların yapıldığı bugünlerde yapılan elektrik zammının inşaat sanayisinde birçok sektörün rekabet gücünü azaltacağını, otomotivden sonra ikinci büyük sektör olan inşaat sanayisinin üretim ve ihracat faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Turan açıklamasını şöyle sürdürdü: “İç ve dış talep yaratmak için minimum fiyatla rekabet eden işletmeler, sınırlı kârlarını da planlanan elektrik zammıyla kaybederler. Zaten ayakta durma mücadelesi veriliyor. Sanayici kapıya kilit mi vursun?”


Yargıya gidecek

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, elektriğe yapılan zamma ilişkin, 'Düşen enflasyon ve faizler ekonomiyi canlandırmada ne kadar olumlu etki yaparsa, bir defada yıllık enflasyondan fazla yapılan elektrik zammı da o kadar olumsuz etki yapar' dedi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise 'TEDAŞ'ın bu zammı 2009'u karla kapatma arzusu nedeniyle yaptığını' ileri sürdü. Kaya, bu zammın Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşmediğini dile getirerek, şunları söyledi: 'Yüzde 7-10 yansıması düşünülüyor. Enflasyon yüzde 5 civarında, ancak elektriğe zam ise 2 katı. Ekim ayında tüketici elektriği pahalı kullanırsa zammı yargıya taşıyacağız.'