Eti Maden, 250 milyon dolarlık pazar yarattı

İha
00:0012/04/2008, Cumartesi
G: 12/04/2008, Cumartesi
Yeni Şafak
Eti Maden, 250 milyon dolarlık pazar yarattı
Eti Maden, 250 milyon dolarlık pazar yarattı

Eti Maden İşletmeleri, geliştirdiği bor türevi kalsine tinkal ile önemli bir buluşa imza attı. Avrupa Patent Birliği'ne müracat eden kuruluş, kalsine tinkal ile 250 milyon dolarlık bir pazar yaratmayı hedefliyor

ETİ Maden İşletmeleri, dünya çapında bir buluşa imza attı. Düşük yoğunluklu bor cevherini, bilinenlerden daha yüksek yoğunluklu ve kaliteli hale getirerek kalsine tinkal adlı yeni ürünü başarıyla üreten ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, bu yeni buluş için Türk Patent Enstitüsü'ne de başvurdu. Son 5 yıldır bor kimyasalları üretiminde ve satışında büyük atılımlar yapan İşletme, bir ilke imza atarak geliştirdiği yeni ürüne dünya çapında patent alıyor. Konu hakkında bilgi veren ETİ Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz, yeni ürünle ilgili olarak daha şimdiden uluslararası piyasalardan büyük talepler geldiğini söyledi.

HERŞEYİYLE BİR İLK

Kalsine Tinkal'in bor muhteviyatının yüzde 60'a kadar çıkarılmış bir ürün olduğunu belirten Yılmaz, ürünün hem ilk defa ticarete konu olan bir ürün olması, hem metodolojisi ile önemli olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, "Kurum tarihinde ilk defa patente konu olan bir iş yapıldı. Avrupa Patent Birliği yaptığımız müracaatı kabul etti" dedi. Ürünü Ar-Ge safhasından tesis safhasına kadar kendilerinin tamamladıklarını belirten Yılmaz, yeni ürünün klasik yöntemden farklı olduğunu belirtip, 'kompaktlama' tabir edilen işlemle Kalsine Tinkal'ı ürettiklerini söyledi.

20 BİN TON SATILDI

Diğer türlere göre, yüzde 50 daha pahalıya satılan yeni ürünün büyük rağbet gördüğünü ve özellikle izolasyon sektöründen talep geldiğini belirten Yılmaz, Eskişehir-Kırka tesislerinde ürettikleri 20 bin ton ürünü daha şimdiden sattıklarını söyledi. Yılmaz, " Kalsine tinkal dediğimiz malın başlangıçta en az 100 bin ton satılabileceğini gördük" dedi. Ürünün önümüzdeki dönemde 250 milyon dolarlık yeni bir pazar oluşturması ve Türkiye'nin mevcut bor pazarına ek bir gelir yaratması bekleniyor.


Kimyasal bir devrim niteliğinde

Kalsine tinkal olarak adlandırılan ürün, borun bir türevi. Uzmanlar borun kullanıldığı alanlar açısından ürünü kimyasal bir devrim olarak niteliyor. Ürün dünya izolasyon sektörü ve soda külünün kullanıldığı başta cam olmak üzere tekstil, deterjan ve benzeri sektörlerin en büyük ikame ürünü olarak pazarlara sunulacak. Kalsine tinkalın, halen mevcut olan dünya bor pazarına eşdeğer bir yeni pazar oluşturması bekleniyor.