Afganistan sorunu ve PKK ile mücadele konusunda Ankara'da temaslarda bulunan ABD Savunma Bakanı Rober Gates, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un kendisine “Nihai çözüm herkesi öldürmek değildir” dediğini anlattı. Gates, Afganistan için de Türkiye'den yeni asker istemediklerini söyledi.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile bir araya gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un PKK ile mücadele konusunda alışılmış kalıpların dışına çıkarak, “Nihai çözüm herkesi öldürmek değildir” dediği öğrenildi.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Ankara'daki temaslarının ardından bir grup Türk ve Amerikalı gazeteci ile bir araya gelerek soruları cevaplandırdı.
Türkiye'deki temaslarında İran ve Afganistan konusunun yanısıra PKK ile mücadele konusunun da ele alındığını anlatan Gates, ortak eylem planından söz etti.
PKK ile mücadele konusunu daha ileri bir aşamaya götürmek için çalışmalar yürüttüklerini belirten Gates, Irak'taki ABD kuvvetlerinin komutanı Org. Ray Odierno'nun da konuyla ilgili görüşmeler yapmak için kısa bir süre önce Ankara'ya geldiğini hatırlattı.
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ile yaptığı görüşmeye değinen Gates, “Orgeneralin de söylediği gibi nihai çözüm herkesi öldürmek değildir, Mesud Barzani ile görüşmemizde bölgesel yönetimin PKK'ya şiddete son vermesi yönünde baskı kurmasının önemine işaret ettim” diye konuştu.
PKK sorununun çözümü için hükümetin yürüttüğü demokratik açılıma destek veren ABD Savunma Bakanı Gates şöyle konuştu: “Bence Başbakan'ın girişimi yararlı. PKK'da topluma tekrar dönmeye hazır olanlara, şiddeti bırakmaya yönelmiş olanlara yönelik Başbakan'ın çalışması çok önemli. Silahı bırakmak isteyenlerle, şiddeti bırakmak istemeyen iflah olmazlara karşı Türk hükümetinin girişimi önemli.”
PKK ile mücadele konusunda İnsansız Hava Aracı predatörlerle de dahil olmak üzere ne yapabilecekleri konusunu ABD'ye dönünce yeniden değerlendireceğini ifade eden Gates, “Türkiye'ye hangi kapasiteleri sunacağız, ona bakıyoruz. İki savaşta olan bir ülkeyiz. Biz bugüne kadar taahütlerimizi yerine getirdik. Ülkemize gidince ne yapabileceğiz ona da bakacağım” dedi.
Gates, 4 Temmuz 2003'te Süleymaniye'de görev yapan askerlerimizin başına çuval geçi-rilmesi olayı hatırlatılarak, “Çuval olayını şimdi nasıl görüyorsunuz? Hata mıydı?” şeklinde yöneltilen bir soruya ise cevap olarak o sırada Texas'ta bir üniversiteyi yönettiğini ve futbol antrenörü aramakta olduğunu, olayların detaylarını bilmediğini söyledi.
Türkiye'de çuvalcı paşa olarak bilinen Odierno'ya destek veren Gates, “Benim ve Başkan Obama'nın ona güveni tam” dedi.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Milli Savunma Bakanı Bakan Gönül'ü ziyaret etti. Gönül, Gates'i bakanlığa gelişinde askeri törenle karşıladı. Gönül, Gates'le NATO toplantılarında ve başka vesilelerle sık sık bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi. Gates'in daha önemli Avrupa başkentlerine gitmeden ikinci kez Türkiye'ye ziyarette bulunduğunu hatırlatan Gönül, “Fikirlerinden istifade etmek ve müşterek meselelerimizi görüşmek fırsatını bize verdiği için kendisine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. NATO Savunma Bakanları toplantısında Gönül'le birbirlerini sık sık gördüklerini ve toplantı düzenine göre de çok yakın oturduklarını belirten Gates de “Birbirimize not verebiliyoruz” diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı Gates'e, terörle mücadele konusunda “Nihai çözüm herkesi öldürmek değildir” diyen Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ daha önce yaptığı konuşmalarda da terörle mücadele edilirken devletin tüm organlarının ekonomik ve sosyal önlemler alması gerektiğine dikkat çekmişti. Başbuğ, 14 Nisan 2009'da Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmada da bu konuya değinmişti: “Terörle mücadele devlet tarafından ve topyekun şekilde, esas itibarıyla, güvenlik, ekonomik, sosyo-kültürel (eğitim ve sağlık dahil), propaganda ve uluslararası alanlarda, birbiriyle paralel ve koordineli olarak yürütülen faaliyetlerdir. Bu faaliyetler birbirini tamamlar. Faaliyetler, bu şekilde yürütülebilirse terörle mücadelenin süreci de kısalır.”
Türkiye'nin eksenini değiştirdiği yolundaki yorumlar hakkında bir soruya Gates, “Türkiye'nin coğrafi olarak çok özgün bir pozisyonda ve her alandaki çabalarının olumlu karşılanması gerekir” cevabını verdi. Gates, Afganistan için Türkiye'den yeni asker istemediklerini, Türkiye'nin Afganistan'daki ortaklığından çok memnun olduklarını belirtti.