Balyoz sanığı generallerin terfi etmelerine yeşil ışık yakan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi varlığı tartışmalı bir kurum. Hem siyasi partiler hem de STK'lar hazırladığı raporlarda darbe ürünü olan bu mahkemenin kaldırılmasını istedi.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) Balyoz sanığı generallerin terfi etmelerine yeşil ışık yakan kararı varlığının bir kez daha sorgulanmasına neden oldu.
Siyasi partiler ve STK'lar tarafından hazırlanan birçok anayasa taslağında AYİM'in kaldırılması teklif ediliyor. 12 Haziran'da yapılacak seçim sonrası Meclis'in gündemini oluşturacak olan yeni anayasa çalışmalarından önce AYİM'in kaldırılmasının mutabakatla sağlanabileceği dile getiriliyor.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) 2007 yılında hazırladığı anayasa taslaklarında AYİM'in kaldırılması talep ediliyor.
TÜSİAD'ın 1992 yılında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'e hazırlattığı anayasa taslağında da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin kaldırılması konusu yer alıyor. TÜSİAD tarafında 1996 yılında Prof. Dr. Bülent Tanör tarafından hazırlanan ve 2006 yılında Prof. Dr. Zafer Üskül tarafından güncellenen “Türk demokrasisinde 130 yıl” isimli çalışmada da AYİM'in kaldırılması tavsiyesi bulunuyor.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) 2001 yılında hazırlanan taslakta AYİM'in kaldırılmasını önermesine rağmen 2007 yılında güncellenen taslakta AK Parti'ye muhalefet adına bu görüşünden vazgeçmesi dikkat çekti.
1993 yılında Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un talebi üzerine CHP ve SHP ayrı ayrı anayasa taslağı hazırladı. Her iki parti de, anayasa taslaklarında AYİM'in kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 15. Olağanüstü Kurultay'ında yaptığı konuşmada AYİM'i kaldıracakları vaadinde bulundu.
AK Parti'nin Temmuz 2007'deki genel seçimlerin ardından Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bilim kuruluna hazırlattığı ve kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan anayasa taslağında da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin kaldırılması öngörülüyordu.