Burada hep keyifli bir hayatım oldu

Cihan
00:0015/02/2009, Pazar
G: 15/02/2009, Pazar
Yeni Şafak
Burada hep keyifli  bir hayatım oldu
Burada hep keyifli bir hayatım oldu

Davos sonrası Türk-İsrail ilişkileri tartışılırken Türkiye'deki Yahudi cemaatinin önde gelen işadamlarından İshak Alaton, New York Times'a konuştu. Alaton, röportajda “Yahudi olduğum için kendimi dışlanmış hissetmedim. Burada keyifli bir hayatım oldu” dedi.

Türkiye'deki Yahudi cemaatinin önde gelen işadamlarından İshak Alaton, New York Times gazetesine verdiği röportajda, Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini ve kendisinin de bu sürecin bir parçası olmak istediğini söyledi. Alaton, "Türkiye Cumhuriyeti bana hep iyi davrandı. Hiçbir anti-semitik engelleme ile karşılaşmadım. Yahudi olduğum için kendimi hiç dışlanmış hissetmedim. Keyifli bir hayatım ve düzenli bir büyümem oldu" diye konuştu.

Gazete, Türkiye muhabirine konuşan Alaton'u, Yahudi cemaatini topluma karşı daha fazla açılmaya teşvik eden 'Türk demokrasisinin amigolarından biri' olarak nitelendirdi. Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini ve kendisinin de sürecin parçası olmak istediğini dile getiren Alaton, "İnsanların ruhsal tutumlarındaki değişim çok fantastik. Artık bazı şeyler açığa çıkıyor. Olanları çocuksu sevinçle izliyorum" dedi.

HİÇ DIŞLANMADIM

Alaton, Türk Cumhuriyeti'nin kendisine hep iyi davrandığını ifade ederken gazete de Alaton'un sıfırdan başlayarak hiçbir anti-semitik engelleme ile karşılaşmadan milyar dolarlık bir imparatorluk olan Alarko Group'u kurduğuna dikkat çekti. Alaton, “Yahudi olduğum için kendimi hiç dışlanmış hissetmedim. Keyifli bir hayatım ve düzenli bir büyümem oldu” diye konuştu. Türkiye'yi önemsediğini söyleyen Alaton, daha fazla soru soran ve kendine güvenen bir toplumun, devlete hesap sormasının daha mümkün olacağına inandığını sözlerine ekledi.

İLAHİYAT'A HAHAM TALEBİ

Alatan, pamuk ipliği ithalatçısı olan babasının 1942'de Varlık Vergisi uygulanınca her şeyini kaybettiğini, verginin amacının devletin hazinesini doldurmak olduğunu ancak Yahudi, Ermeni ve Rumlar gibi azınlıkların üzerine daha fazla yük bindiğini anlattı. Bu tür trajedilerden dolayı dini azınlıkların dikkat çekmemeye çalıştıklarını ifade eden Alaton bir örnek de verdi.


Alaton, bir Türk üniversitesinin Müslüman ilahiyat öğrencilerine Eski Ahit ile ilgili ders vermesi için talepte bulunduğunda Yahudi cemaatinin buna ayak dirediğini, böyle bir durumun kendilerine zarar verebileceğini düşündüklerini kaydetti.


Alaton, bu talebin onaylanması için Yahudileri ikna etmesinin bir yılını aldığını, sonunda Marmara Üniversitesi'nde bir Teoloji Kürsüsü kurulduğunu belirtti.


Hükümetin gizli ajandası yok

Alaton, hükümetin Türkiye'ye İslami rejim getireceği düşüncesine katılmadığını belirtirken, "Bunu bir korkuluk olarak kullanıyorlar. Tarihimiz korkuluklarla dolu. Demokratik değerlerimizi şimdiye kadar hazmedebildik. Umutlu olmalısınız" dedi.