TÜİK'in 2008 yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, AB'ye üyelik referandumu yapılması halinde bireylerin yüzde 52'si olumlu, yüzde 29,5'i olumsuz oy kullanacağını belirtti
Türkiye'de 2 kişiden 1'i Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği destekliyor. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2008 yılı Ekim ayında 2 bin 878 örnek hanede, 6 bin 465 kişiyle gerçekleştirdiği “yaşam memnuniyeti araştırması' kapsamında, bireylerin AB üyeliğine bakışı da sorgulandı. Araştırmaya göre, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda referandum yapılması halinde, halkın yüzde 51,9'u üyelik yönünde, yüzde 29,5'i ise üyeliği karşı oy kullanacağını belirtti. Bireylerin yüzde 18,6'sı ise bu konuda fikri bulunmadığını söyledi. Bu dağılım cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve gelir durumuna göre incelendiğinde, AB üyeliğine destek veren kesimde erkekler, gençler ve görece iyi gelir düzeyine sahip olanlar öne çıkıyor.
Referandum yapılması halinde erkeklerin yüzde 58,5'i, kadınların yüzde 45,6'sı olumlu yönde katılım sağlayacağını bildirdi. Üyeliğe karşı olduğunu belirtenler arasında da erkeklerin oranı yüzde 31,4 ile kadınların (yüzde 27,7) önünde yer aldı. Bu sonuç, kadınların yüzde 26,7'sinin üyelik konusunda bir “fikrinin bulunmaması'ndan kaynaklandı. AB Uzmanı Prof. Dr. Can Baydarol, AB'ye destekte kadın-erkek ayrımını değerlendirirken de kadınların iş hayatında fazla yer almamasının etkili olduğunu kaydetti.
AB'ye üyelik konusundaki destek, gelir düzeyindeki artışa da paralellik arz ediyor. 2 bin 500 liranın üzerinde aylık geliri bulunan hanelerde, bireylerin yüzde 62,1'i, referandum yapılması halinde AB üyeliği yönünde oy kullanacağını ifade etti. 1.501-2.500 lira arasında geliri bulunanların yüzde 55,3'ü, 901-1.500 lira gelir elde edenlerin yüzde 53,5'i destek vereceğini söyledi.
Son dönemde bir 'güven erozyonunun' ortaya çıkmaya başladığını ifade eden AB Uzmanı Prof. Dr. Can Baydarol, 'İnsanlar yine Türkiye'nin AB'ye katılıma destek veriyor ama katılacağına inanmıyor. Şimdi böyle bir algılama var. Bunda, Avrupa'da merkez sağın aşırı sağa kaymasının etkisinden söz etmek mümkün' diye konuştu.
'Gençlerin, erkeklerin ve görece iyi gelir sahibi olanların' AB'ye desteğinin sorulması üzerine de Baydarol, 'Gençler daha gelecek endeksli, yaşlılar ise daha geçmiş endeksli düşünü-yorlar diye bir çıkarım yapmak mümkün. Gelecek endeksli düşünenler, geleceği daha bir Avrupa'da görüyor, geçmiş endeksli düşünenlerse tutucu bir bakışla geçmişin anısına bağlı ve korkuyorlar açıkçası' dedi.