Teknoloji Ödülleri, 221 adet ön başvuru ile rekora imza attı. Yarışa katılanların yüzde 33'ü büyük firmalar olurken, yüzde 67'lik bölümü de küçük ve orta ölçekli şirketlerden oluştu
TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD'ın katkıları ile bu yıl 9'uncusu düzenlenen 'Teknoloji Ödülleri Finalistleri' açıklandı. 1997 yılından bu yana her 1.5 yılda bir gerçekleştirilen ve bir önceki yarışmada sadece 41 müracat gelen Teknoloji Ödülleri'ne bu yıl 221 firma başvuru yaptı. Teknoloji yarışa katılanların sadece yüzde 33'ü (73'ü) büyük firmalar olurken, yüzde 67'lik bölümün küçük, orta ve mikro jölçekli firmalardan oluşması dikkat çekti. Başvurular arasında 27 firma finale kaldı. 17 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilecek ödül töreni ile sahiplerini bulacak olan Teknoloji Ödülleri, geçmiş 8 yıllık döneminde toplam 261 ön başvuru almıştı. Bu yılki başvuru rakamları ile Teknoloji Ödülleri, tarihi bir rekora da imza atmış oldu.
Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, sürdürülebilir büyümenin bel kemiğini KOBİ'lerin oluşturduğuna dikkat çekti. Boyner, "Başvuru yapan firmalar arasında KOBİ sayısının artış göstermesi bizler için değerli göstergedir. En önemlisi KOBİ'lerimizde teknoloji ve inovasyon farkındalığının artmış olması. Bu şekilde belki de rekabet gücünü yaratabilen KOBİ'lerimiz büyük ölçekli kuruluşlar haline dönüşeceklerdir” diye konuştu.
Toplantıda konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ise, son yıllarda Türkiye'nin teknoloji tüketen bir ülke olmaktan teknoloji üreten bir ülke olma yoluna doğru hızla mesafe kat ettiğini söyledi. Son yıllarda sanayide Ar-Ge'ye ayrılan kaynağın, harcanan paranın ve yetişmiş eleman sayısının 3 kat arttığına dikkat çeken Yetiş, Teknoloji Verimlilik Destek Programları Başkanlığı'nın 2009 yılında 400 milyon dolar kaynak aktardığını bildirdi.
9. Teknoloji Ödülleri yarışmasında finale kalan 27 projenin, 10'si büyük ölçekli ürün, 3'ü orta ölçekli ürün, 4'ü küçük ölçekli ürün, 5'i mikro ölçekli ürün, 2'si büyük ölçekli süreç, 2'si orta ölçekli süreç ve 1'i de küçük ölçekli süreç kategorilerinde yer alıyor. Teknoloji yarışındaki ürünler arasında Kuzgun 1 isimli insansız hava gemisi, Bayraktar-Çaldıran taktik insansız hava aracı sistemi, çelik yerine kullanılabilecek çok katlı monofilaman kord geliştirilmesi, dizel bazlı motorların LPG ve CNG (tek yakıtlı) dönüşümü, bulaşık makinası dayanımı parlaklığı ve kalitesi yüksek kurşunsuz cam gibi birbirinden ilginç projeler yer alıyor.