Sabancı: Meclis kararını verdi

00:006/09/2006, Çarşamba
G: 6/09/2006, Çarşamba
Yeni Şafak
Sabancı: Meclis kararını verdi
Sabancı: Meclis kararını verdi

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı "Dün bu konuda bir meclis kararı çıktı şimdi artık şöyle olsaydı, böyle olsaydı diye bir yorumda bulunmak istemiyoruz. Ümidimiz bu girişimin ülkemizde barış ve güvenliğe etkili bir çözüm getirmesidir" dedi.

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, tezkerenin TBMM'de kabul edilmesiyle ilgili olarak "Dün bu konuda bir meclis kararı çıktı. Şimdi artık şöyle olsaydı, böyle olsaydı diye bir yorumda bulunmak istemiyoruz. Ümidimiz bu girişimin bölgemizde barış ve güvenliğe etkili bir çözüm getirmesidir" dedi.


TÜSİAD tarafından düzenlenen ve Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiev'in konuk olduğu toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sabancı, görüşmede karşılıklı ticari ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi için görüş alışverişinde bulunduklarını, Cumhurbaşkanı Bakiev'in kendilerini, ülkesindeki yatırım olanaklarını görmeye davet ettiğini bildirdi.


Sabancı, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM'de kabul edilmesine ilişkin soru üzerine, bunun çok hassas bir konu olduğunu, bunu kendilerinin de değerlendirdiğini ifade ederek şunları kaydetti:


"Şunu kabul etmemiz lazım, uzun yıllardır Türkiye'de bir ekonomik siyasi istikrar arayışındaydık. Görüyoruz ki bu büyük ölçüde son 4 yılda sağlanmış durumda. Bir şey daha kabul etmemiz lazım ekonomik ve siyasi istikrar içerisinde güçlü şekilde büyüyen bir Türkiye, AB hedefine koşan bir Türkiye, bölgesindeki gelişmeleri göz ardı edemez. Biz düşünüyoruz ki hükümetimiz Lübnan olayında konunun artılarını, eksilerini Türkiye'nin menfaatleri açısından değerlendirmiştir. Dün bu konuda bir meclis kararı çıktı şimdi artık şöyle olsaydı, böyle olsaydı diye bir yorumda bulunmak istemiyoruz. Ümidimiz bu girişimin ülkemizde barış ve güvenliğe etkili bir çözüm getirmesidir."


AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN RAPORU


Sabancı, Avrupa Parlamentosu'nun son raporunu değerlendirirken, 3 Ekim 2005'ten itibaren Türkiye'nin başarılı bir noktaya geldiğini, o günden bu güne kadar çeşitli yapısal reformlarda AB ile akdedilmiş anlaşmalar ışığında bazı yavaşlamalar olduğunu, çeşitli defalar kamuoyu ve hükümetin dikkatine sunduklarını söyledi. Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Önümüzde 9. uyum paketi var. Ümit ediyoruz ki Eylül ayı içerisinde onun

büyük bir kısmı meclisten geçer. Artık AB'nin de bazı şeyleri içine sindirmesi

gerekiyor. Nedir bunlar? Yani Kıbrıs meselesi, Ermeni meselesi gibi konularda çok

önemli konularda artık bu abartılı tutumlarından vazgeçmeleri gerekiyor. Ölçüyü

kaçırıyorlar. Bizim özellikle 301. Maddede, AB'de hem Türkiye yanlılarının hem de

Türkiye karşıtlarının çok yakından takip ettiği bu maddede artık bazı adımlar

atmamız gerekiyor. Bunun formülleri vardır, bu formülleri ortaya koyup bazı

adımlar atmamız gerekiyor. Biz eğer ev ödevimizi iyi çalışırsak, üzerimize düşeni

yaparsak haklı olduğumuz konuları da iyi anlatırsak ekonomik ve siyasi istikrarın

sağlanmış olduğu ülkemizde, AB hedefine koşan ülkemizde zaman içerisinde bu

sorunların hafifleyerek çözüleceğine inanıyorum"


Türkiye'nin tanıtım konusunu daha organize bir şekilde yapması halinde kısa ve orta vadede AB'deki Türkiye karşıtlarının Türkiye ile ilgili bu ön yargıların olumluya döneceğine inandığını ifade eden Sabancı, "Bu konuda çok çalışmamız gerekiyor. Bu rapor hakikaten bazı konularda ölçüyü kaçırmış durumda Kıbrıs ve Ermeni konularında..." diye konuştu.


Sabancı, AB sürecinde zaman zaman böyle durumlarla karşılaşılabileceğini belirterek, "Ancak hemen kızarak değil, üzerimize düşeni yaparsak haklı olduğumuzu gösterirsek AB rotasından sapmazsak Türkiye, arzu ettiği yere ulaşacaktır" dedi.