Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye'nin krizlerle yaşamaya alışık bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Krizin başında alınabilseydi bazı tedbirler daha az etkilenirdik ama ben inanıyorum ki, Türkiye'nin bu krizden çıkması için hâlâ çok şansı var" dedi
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Türkiye, krizlerle yaşamaya alışık bir ülke. Türk yatırımcısı krizlere bağışıklık kazandı” dedi. Soruları cevaplayan Ağaoğlu, sektörün üzerinde bürokrasi engeli ve vergi yükü olduğunu belirterek, "Bir inşaat ruhsatının ekinin arkasında 400 küsur adet imza var. Her birini bir günde geçsen, 400 gün yapar" dedi.
TÜRKİYE'NİN DİNAMİK YAPISI VAR
Türkiye'nin krizlerle yaşamaya alışık bir ülke olduğunu kaydeden Ağaoğlu, "Türkiye'nin krizi, fırsata çevirme imkanı da vardı ama maalesef tedbirler almakta geç kaldığı için, krizin etkisini biraz daha ağır hissettik. Eğer, krizin başında alınabilseydi bazı tedbirler daha az etkilenirdik ama ben hala inanıyorum ki, Türkiye'nin bu krizden çıkması için hala çok şansı var. Türkiye'nin genç ve dinamik bir ekonomik yapısı var. Değişikliklere, çabuk adapte olan iş adamlarımız var” şeklinde konuştu.
Kriz ortamında nasıl ev alınabilceğinin örneklerini gösterdiklerini belirten Ağaoğlu, “Son üç kampanyayla normal zamandaki satışın, daha fazlasını krizde yaptık. Krizi fırsata çevirdik. Sektöre bunun nasıl yapılacağını gösterdik. Ekonomik paketler ve faiz indirimi bu zamana kadar beklenmeyip, geçen yıl kasımda yapılsaydı, para hareketi bu kadar yavaşlamazdı ve küçük esnaf, bu kadar sıkışmazdı. Ekonominin damarlarını besleyen, kılcal damarlar, küçük esnaflardır. Buraların tıkanması önlenebilirdi. Seçim de ekonomiyi, ikinci plana itti" dedi.
Ali Ağaoğlu, şu anda da alınması gereken tedbirlerin olduğunu belirterek, inşaat sektörünün, tüm sektörlerin lokomotifi ve emek yoğun bir sektör olduğunu bildirdi. İşsizlik oranlarının, çok tehlikeli bir noktaya geldiğini dile getiren Ağaoğlu, "İşsizliği önlemenin, en önemli yollarından biri de inşaat sektörünün canlandırılmasıdır. İnşaat sektörünün önündeki en büyük engeller ise bürokrasi ve vergi yüküdür. Bunların kaldırılması lazım” şeklinde konuştu.
Finans sektörünün, bir kısmının Ankara'da bir kısmının İstanbul'da olduğu için parçalanmış bir görüntüsü olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, "Finans piyasalarının bir şehirde toplanması bence son derece olumlu bir karar. İstanbul, dünya baş şehri olacak bir şehir diyoruz ama biz, İstanbul'u gecekondu baş şehri yapmışız. Hiç olmazsa, İstanbul'un dünya metropolleri arasında etkisinin olabilmesi için finans piyasalarının, İstanbul'da toplanması, çok doğru bir karar... Ataşehir, bu proje için uygun bir bölge. Burada kamunun elinde toplu bir arazi vardı” dedi.