Kara Cuma çılgınlığı ABD'ye umut verdi

Aa
00:0028/11/2010, Pazar
G: 27/11/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Kara Cuma çılgınlığı ABD'ye umut verdi
Kara Cuma çılgınlığı ABD'ye umut verdi

Kriz nedeniyle zor günler geçiren Amerikan halkı, Şükran Günü'nden sonraki gün olan Kara Cuma nedeniyle alışveriş merkezlerine hücum etti. Hafta sonu da devam edecek olan indirimlerle toplam 138 milyon kişinin alışveriş yapması bekleniyor

Küresel krizin patlak vermesiyle kabusa dönen Amerikan rüyası, Kara Cuma (Black Friday) nedeniyle tekrardan canlanmaya başladı. Amerika'da Şükran Günü'nden bir sonraki gün olan ve Kara Cuma olarak adlandırılan büyük alışveriş gününde, ülke nüfusunun hemen hemen yarısı olan 138 milyon kişinin alışveriş yapması bekleniyor. ABD Ulusal Perakendeciler Federasyonu'nun yaptığı açıklamaya göre, Kara Cuma'yla başlayan ve bu hafta sonuna kadar devam etmesi beklenen indirim günlerinde elektronikten giyime çok geniş bir yelpazede indirimli ürün satışı olacağı bildirildi.

ABD EKONOMİSİNE BÜYÜK GÜÇ KATACAK

Geçen yıl aynı dönemde 134 milyon kişinin alışveriş yaptığı ABD'de, bu yıl 4 milyonluk bir artış öngörülüyor. Federasyonun açıklamasında toplama yansıyacak yüzde 2,3'lük artışın ekonominin güçlenmesine büyük katkı sağlayacağı vurgulandı. Amerika'da tatil döneminde yapılan alışverişin rakamsal karşılığının ise 447,1 milyar dolar olacağı tahmin edildi.

KALDIRIMLARDA YÜRÜMEK ZORLAŞTI

Kara Cuma'da yapılan indirimler nedeniyle New York'un en önemli alışveriş merkezlerinden Macys'de dün sabaha karşı 7 bin kişinin kapıda mağazanın açılmasını bekledi. Manhattan'daki Best Buy mağazası önünde de ise 700'den fazla kişinin kuyruk oluşturduğu öğrenildi. New York'ta tanınmış giyim markaların bulunduğu SoHo bölgesinde aşırı yaya trafiği yüzünden zaman zaman kaldırımlarda yürümek zorlaştı. Amerika'da tüketici harcamaları, ABD ekonomisinin yüzde 70'ini oluşturuyor.


Yüzde 70'e varan indirimler yapılıyor

ABD'de Kasım ayının son perşembesi olarak kutlanan Şükran Günü'nden bir sonraki gün olan Cuma gününe Black Friday (Kara Cuma) deniliyor. Kara Cuma denilmesi ise ürün fiyatlarında yaşanan büyük çaplı düşüşlerden kaynaklanıyor. ABD'deki firmaların her yıl elektronikten tekstile birçok üründe yüzde 70'lere varan oranlarda indirim yaptığı, 'Kara Cuma'da her yıl tüketim patlaması yaşanıyor.


Kızılderililere minnet borcu!

Şükran Günü'nün hikayesi ise 17. yüzyıla dayanıyor. 1620'lerde ABD'ye gelen Pilgrimler, aylarca süren yolculuklarından dolayı yorgun, hasta ve açtırlar. Kızılderililer onları karşılar ve yiyecek verir, hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler. Üç yıl sonra İngiliz Vali William Bradford büyük bir yemek hazırlar ve Kızılderililer'i çağırır. Kızılderililerin şefi Massoit 90 kişiyle bu törene katılır. O günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürer. 1863'de Başkan Abraham Lincoln Şükran Günü'nün ulusal bayram olmasını önerir, ancak 1941'de Kongre'de karara bağlanır ve her yılın kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilan edilir. Şükran Günü Kızılderililer arasında ise Yas Günü olarak kutlanmaktadır.