Yeminli Mali Müşavir Cazim Gürbüz "Edebiyatlaşan Vergiler” adlı kitabında vergi tarihinin bilinmeyenlerine ışık tutuyor. İlginç kitapta bıyıktan peruğa, bacadan öküz izine kadar birçok vergi türü anlatılıyor
Tarih içinde birçok devletin uygulamaya koyduğu ilginç vergiler dikkati çekerken, peruktan, öküz arabasının izinden hatta tekrar evlenen kadından bile vergi alınmış. Yeminli Mali Müşavir Cazim Gürbüz tarafından kaleme alınan ve yıl içinde yayımlanan "Edebiyatlaşan Vergiler Vergi ve Muhasebede Bilinmeyenler" adlı eserde, şair ve yazar muhasebeciler hakkında bilgi verilirken, vergi ile ilgili ünlü şair ve halk ozanlarının yazdığı şiirlere de yer veriliyor. Kitapta, bilinen ilk vergilerinin 6 bin yıl önce eski Mısır ve Mezopotamya'da tahakkuk ettirildiği ifade ediliyor.
İspanya'da 14. yüzyılda tekrar evlenen kadından vergi alındığı anlatılan kitapta, Avrupa'da kral ve prenslerin vaftiz edilen çocuklardan, öküz arabalarının teker izinden bile vergi aldığına dikkat çekildi. 18. yüzyılda Prusya Kralı 2. Frederick'in çizmelerden vergi alınmasını emrettiği kaydedilen kitapta, ustura imalathanelerinden rüşvet aldıkları iddialarına kulak tıkayan Rus çarlarının sakallılardan özel vergi tahsil ettiklerini kaydediliyor. Aynı dönemler içinde Polonyalılar'ın "Baca Vergisi"ni ödememek için evlerinin bacalarını yıktıkları de kaydediliyor. Uruguay'ın Durazno Kent Meclisi'nin 1867 yılında erkeklere bıyık vergisi koyduğu ve tepkiler nedeniyle bu vergiden vazgeçildiği bilgisi de kitapta yer alıyor.
Tek Parti döneminde Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı Beyin bekar erkeklerden vergi alınması isteğine ünlü yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın, "Evlenmedim, evlenmeyi de düşünmüyorum. Bekarlığın ceremesi kaç lira ise çekmeye hazırım" diye cevap yazdığı anlatılan kitapta, İsveç Kralı Demirbaş Şarl'ın muhasebe uygulaması nedeniyle adının demirbaş olarak tarihe geçtiği de ileri sürülüyor. Kitaba göre 1697 yılında kral olan Şarl'ın Rusya ile savaş sırasında Osmanlı'ya sığındığı, kral ve 600 adamının tüm giderleri Osmanlı Devleti tarafından karşılandığı kaydediliyor. Kralın demirbaş lakabının misafirlik giderlerinin karşılanması için çıkarılan mevzuattan kaynaklandığı belirtiliyor.