İran'ın esir aldığı İngiliz askerlerini serbest bırakması ve enflasyon rakamlarının beklenenin altında çıkması piyasaları yukarı taşıdı
Yurtiçi piyasalardaki olumlu hava sürüyor. ABD'de açıklanan ekonomik verilerin piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesine karşın devam eden birleşme ve satın alma haberlerinden destek alan ABD borsaları hafta boyunca yükselişini devam ettirdi. Avrupa borsalarında ise euro bölgesi ekonomilerine ilişkin iyimser beklentilerin neden olduğu alımlar, borsaları 2000 yılından bu yana en yüksek seviyelerine taşıdı. Yurtdışındaki bu hava ve Türkiye ekonomisinin 2006 yılı büyümesinin piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşmesi yurtiçi piyasalara da olumlu yansıdı. İran'ın esir aldığı İngiliz askerlerini serbest bırakması ve Mart ayı enflasyon rakamlarının piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi İMKB-100 endeksini Perşembe günü geçtiğimiz yılın Mayıs ayından bu yana en yüksek düzeyi olan 46,000 puan seviyelerinin üzerine taşırken dolar kotasyonları yaklaşık son bir yılın en düşük seviyesi olan 1.3650 seviyelerine geriledi. Bono piyasasında bono faizleri haftaya yüzde 19.70 seviyelerinden başladı ve hafta içinde yüzde 19.20'lere geriledi. IMKB-100 endeksi haftayı yüzde 5'lik yükselişle 2007 yılının rekoru olan 45,845 puan seviyelerinde tamamladı. Alternatif piyasalarda bono bileşikleri ve dolar kotasyonları haftayı sırasıyla yüzde 19.20 ve 1.3680 seviyelerinde tamamladı. Bu hafta ABD ekonomisine ilişkin verilerin piyasa beklentileri altında gerçekleşmesine karşın yurtdışı borsalar yükselişlerini sürdürdü. Yurtiçi piyasalarda ise borsa ve döviz piyasasındaki olumlu hava bono piyasasına aynı ölçüde yansımamış görünüyor. Şubat ayı sonunda yaşanan para girişleriyle fonlama maliyeti olan yüzde 19.12'lerin altına gerileyip yüzde 18.70'leri test eden bono faizleri, dolardaki gevşemeye ve borsanın 46,000 puanlara yükselmesine karşın fonlama maliyetinin dahi altına gerileyemedi. Bu da özellikle bono piyasasının riskleri fiyatladığı yorumlarını beraberinde getiriyor. Bono piyasasında faizlerin yüksek seyrini muhafaza etmesi, seçim süreci ve enflasyonist baskıların yanı sıra global riskleri de içinde barındırıyorsa bu risklere ilişkin olumsuz gelişmeler borsa ve döviz piyasasında önümüzdeki günlerde düzeltme hareketlerine yol açabilir. Bu nedenle borsa ve döviz piyasasında bundan sonraki seyrinde bono faizlerindeki gelişmeler daha dikkatli biçimde izlenmelidir.
Önümüzdeki hafta Japonya Merkez Bankası'nın faiz toplantısı ile ABD'de tüketici güven endeksi ile Mart ayı ÜFE verileri, yurtiçinde Şubat sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi ile piyasaların izleyeceği önemli veriler olacaktır.