CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "İki teklif de geçerli, komisyonda 2 teklif birleştirilmeli" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Partili 61 milletvekilinin imzasını geri çektiği ilk Anayasa değişikliği teklifinin geçersiz sayılamayacağını belirterek, "Teklif sahiplerinden bazılarının bireysel iradesiyle teklifi geçersiz kılmaları mümkün değildir. Teklifte imzası bulunan bütün milletvekillerinin kollektif olarak imzalarını geri çekmesi gerekir" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Okay, Meclis'te basınla sohbet toplantısı düzenledi. Okay, AK Parti'nin verdiği ilk Anayasa değişikliği teklifinin, depo imza iddialarını gündeme getirmeleri üzerine 61 milletvekilinin imzasını geri çekmesi sonucu önce Anayasa Komisyonu'ndan Meclis Başkanlığı'na, Meclis Başkanlığı tarafından ise teklif sahiplerine iade edildiğini hatırlattı.
Teklifin, 61 imzanın geri çekilmesi nedeniyle geçersiz sayıldığını anlatan Okay, yapılan işlemin hukuka uygun olup olmadığının tartışılması
gerektiğini belirtti. Anayasa değişikliği tekliflerinin, 184 milletvekilinin ortak iradesiyle verilebildiğine işaret eden Okay, CHP'nin ilk teklifi yok hükmünde gördüğünü ancak Anayasa Komisyonu'nun bu teklifi kabul ettiğini hatırlattı. Teklif sahiplerinden bazılarının bireysel iradesiyle teklifi geçersiz kılmalarının mümkün olmadığını savunan Okay, teklifte imzası bulunan bütün milletvekillerinin kollektif olarak imzalarını geri çekmesi gerektiğini vurguladı.
Okay, bunun Anayasa Mahkemesi kararlarıyla da teyit edilen bir hukuk düzenlemesi olduğunu dile getirerek, "Teklifte imzası bulunan 216 milletvekilinin de imzalarını geri çekmesi gerekir. Bu aşamada o fırsat elden kaçmıştır. Evrak iade edildi ve diğerlerinin imzasını geri çekme şansı kalmadı. Kollektif iradeyle verilen bir teklif vardır. Bu da Anayasa Komisyonu'nda ikinci bir teklif olarak değerlendirilmesini gerektirir. Eylemli bir içtüzük ihlali yapılmıştır. Bu konu olası bir Anayasa Mahkemesi müracaatında da gündeme getirilebilir" şeklinde konuştu.
İki teklifin komisyonda birleştirilerek görüşülmesi gerektiğini öne süren Okay, AK Parti'nin son verdiği Anayasa değişiklik teklifinde de teknik hatalar bulunduğuna işaret etti. Okay, Anayasa'nın 23. maddesinin 3. fıkrasına eklenen seyahat hürriyeti ile ilgili hükmün, aynı maddede bulunan 5. fıkrayla çeliştiğini belirterek, böylesine bir hukuk ihlalinin bugün Anayasa Komisyonu'nun elinde olduğunu ifade etti. Bunların sıradan yanlışlar değil hukuka bakış yanlışları olduğunu kaydeden Okay, böyle bir skandalın altındaki ilk imzanın Başbakan Erdoğan'a ait olduğunu dile getirdi.
Okay, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yaptığı çağrıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Baykal'ın gündeme getirdiği 3 maddenin paketin dışına çıkartılması halinde diğer maddeler üzerinde kolayca uzlaşılabileceğini vurgulayan Okay, "Cumhurbaşkanı'nın tarafsız bir kimliği vardır. Elini taşın altına sokarsa, o 3 maddenin paketten çıkartılması halinde bir kısım düzenlemeler kolayca yasalaşabilir. Bundan sonraki süreçte görev cumhurbaşkanınındır. Teklif sahiplerinin de bu konuda bir sorumluluğu vardır" ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Okay, Anayasa Komisyonu'nun ilk teklifi geçersiz sayması ve görüşmemesi halinde nasıl bir süreç yaşanacağının sorulması üzerine bütün kapıların Anayasa Mahkemesi'ne çıkabileceğini dile getirdi. Komisyonun ve Meclis Başkanlığı'nın ilk teklife 'yok hükmünde' demeleri gerektiğini ancak bunu yapmadıklarını anlatan Okay, teklifin geçersiz hale getirilmesi için bazı milletvekillerinin imzalarını çektiğini ama teklifin ancak 216 milletvekilinin de imzasını çekmesiyle geçersiz kalabileceğini bildirdi.
Okay, Anayasa Mahkemesi'nin 2004/2 sayılı kararında CHP'nin olağanüstü kurultaya çağrılmasına imza veren bazı delegelerin imzalarını çekmelerinin, çağrıyı geçersiz kılmayacağının bildirildiğini ve münferit imza çekilmesiyle kollektif iradenin ortadan kalkmayacağına vurgu yapıldığını anlattı.
Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 3 maddeyi referanduma götüreceğini taahhüt etmesi halinde teklifin tümüne destek verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine bunun, Cumhurbaşkanı'nın açıkça bir sözlü taahhütte bulunmasına bağlı olduğunu vurguladı. Okay, bu taahhüdün yapılması ve şartların oluşması halinde CHP'nin teklife destek verebileceğini kaydetti.
Okay, bir soru üzerine aynı nitelikte bir kanun teklifinin 1 yıl içinde görüşülemeyeceği hükmünün Anayasa Komisyonu için geçerli olmadığını, TBMM Genel Kurulu için böyle bir hüküm bulunduğunu bildirdi. Okay, "Cumhurbaşkanı bir taahhüt verir ama daha sonra bu taahhüdünden vazgeçerse ne olur?' sorusuna, "Kamuoyunun gözü önünde böyle bir şey yapacağına ihtimal vermek istemiyoruz. Cumhurbaşkanı'nın, AK Parti'nin Cumhurbaşkanı olmadığını göstereceğini düşünüyoruz" karşılığını verdi.