Toronto kentinde 26-27 Haziran'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'ne evsahipliği yapacak Kanada'nın Başbakanı Stephan Harper, G-20 liderlerinden 2013'e kadar bütçe açıklarını yarıya indirmelerini istedi
Kanada Başbakanı Stephen Harper, G-20 ülkeleri liderlerinden 2013 yılına kadar bütçe açıklarını yarıya indirmesini istedi.
Toronto kentinde 26-27 Haziran'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'ne evsahipliği yapacak Kanada'nın Başbakanı Harper, liderlere gönderdiği mektupta, bütçe açıklarının 2013 yılına kadar yarıya indirilmesi ve iç borcun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının dengeye getirilmesi veya 2016'ya kadar aşağıya doğru indirilmesi konusunda anlaşılması gerektiğini belirtti.
Harper, hedeflerin, en az gereklilikleri ifade ettiğini ve eğer yapabilirlerse bazı ülkelerin daha hızlı hareket edebileceğini kaydetti.
Sanayileşmiş ülkelerin liderlerinin sürmekte olan teşvik planlarının tamamlanması konusundaki niyetlerini yeniden teyit etmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Harper, bununla birlikte liderlerin bütçe açıklarının düşürülmesine odaklanılacağı konusunda net bir mesaj göndermesi gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama da G-20 zirvesinde kamu borçlarını istikrara kavuşturma çabalarına odaklanılması gerektiğini belirterek, ülkelerin, talep durgunluğunun olduğu bir süreçte teşvik programlarını çok hızlı çekmeleri konusunda dikkatli olması uyarısında bulunmuştu.
Küresel finansal krizle mücadele ve gelecek krizlerin engellenmesi için Nisan 2009'da Londra'da toplanan G-20 zirvesinin sonuç bildirgesinde, 'krizle mücadele için küresel çözüm gerektiği' vurgulanmıştı. Dünya liderleri, krizden en çok etkilenen ülkelere yardımda kullanılmak üzere, IMF'ye 500 milyar dolar kaynak sağlama kararı almıştı.
G-20'nin geçen yıl Londra'da yapılan zirve toplantısında şu kararlar alınmıştı: "Güven, büyüme ve istihdamı yeniden inşa etmek, borçlanmayı düzenleyecek şekilde finansal sistemi onarmak, güveni inşa etmek için finansal düzenlemeleri güçlendirmek, uluslararası finansal kurumları reforme edip fon sağlayarak, bu ve gelecek krizleri önlemek, küresel ticareti ve yatırımları teşvik etmek ve korumacılığı reddetmek, sürdürülebilir bir iyileşme sağlamak."
ABD'nin Pittsburgh kentinde düzenlenen G-20 zirvesinde de, G-20 ülkeleri, küresel ekonomideki düzelme sağlamlaşıncaya kadar ekonomiye destek için teşvik paketlerinin sürdürülmesine karar vermişti. Pittsburgh zirvesinde, G-20'nin krizle mücadele eden global ekonominin merkezinde bulunacağı, Çin ve Hindistan'ın dünya ekonomisinde daha etkin rol alacağı ve finans sektörünün sıkı denetimde olacağı yönünde kararlar alınmıştı.
Dünyanın tüm bölgelerinden önemli sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G-20, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD'nin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ile Avrupa Birliği Dönem Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı'ndan oluşuyor.
1999 yılında kurulan G-20'nin ilk resmi toplantısı 15-16 aralık 1999'da Almanya'da yapıldı. Küresel gayri safi hasılanın yüzde 90'ını, dünya ticaretinin yüzde 80'ini ve küresel nüfusun üçte ikisini oluşturan G-20'nin dönem başkanlığı her yıl farklı bölgelerden olmak üzere üye ülkeler arasından rotasyonla belirleniyor.