AYM için yeni bir modelin zamanı

Aa
00:009/07/2010, Cuma
G: 9/07/2010, Cuma
Yeni Şafak
AYM için yeni bir modelin zamanı
AYM için yeni bir modelin zamanı

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketiyle ilgili verdiği kısmi iptal kararının “bir yetki gasbı olduğunu” savundu. “Bu demokrasi zafiyeti yaratacak” diyen Şahin, AYM için yeni bir modelin veya Anayasa değişikliğinin zamanının geldiğini söyledi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 'Anayasa Mahkemesi'nin bu yetki gasbı, siyaset kurumunun ve parlamentonun itibarını zedeleyecek ve demokraside zafiyet sorunu yaratacaktır' dedi. Şahin, 'Durum onu göstermektedir ki, esastan inceleme yasağını Anayasa Mahkemesi'nin çiğneyemeyeceği yeni bir modelin veya anayasa değişikliğinin zamanı gelmiştir' değerlendirmesinde bulundu.

'Anayasa'nın sistemin bütün unsurlarını bağlayan en temel milli irade metnidir' diyen Şahin, bu temel iradenin nasıl değiştirileceği ve değişikliğin denetiminin de en az anayasalar kadar önemli bir konu olduğunu ifade etti. Şahin, açıklamasında şunları kaydetti: 'Anayasayı değiştirme yetkisi, yalnızca milletin temsilcilerine tanınmıştır. Bu yetki mutlak, paylaşılamayan ve devredilemeyen bir yetkidir. Bu yetkinin, dolaylı yollarla kullanılması anlamına gelecek çözüm ve öneriler de, kurucu iktidar yetkisinin mahiyetiyle çatışmaktadır.”

Demokratik sistemin yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında uyumlu ve dengeli bir çalışma usulünü esas aldığını ifade eden Şahin, “Erklerin, Anayasayla tanımlanan sınırlar içerisinde hareket etmeleri, demokratik sistem açısından zorunludur. Aksi bir durum demokrasinin sınırlarının zorlanmasıdır” dedi.

'EĞİLİMİNİ SÜRDÜRÜYOR'

Şahin'in açıklamasında, “1961 yılından bu yana kimi zaman Anayasa değişiklikleriyle sınırlanmasına karşın AYM, Anayasa değişikliklerinin esastan da incelenmesi eğilimini sürdürmektedir. AYM'nin bu yetki gasbı, siyaset kurumunun ve parlamentonun itibarını zedeleyecek ve demokraside zafiyet sorunu yaratacaktır. Bu son kararla AYM, kendisini Anayasa koyucu yerine koymaktadır, bu vahim eğilimi süratle terk etmek ve Anayasa sınırlarına dönmek zorundadır. Durum onu göstermektedir ki, esastan inceleme yasağını AYM'nin çiğneyemeyeceği yeni bir modelin veya Anayasa değişikliğinin zamanı gelmiştir' denildi.


Çiçek: Fevkalade olumlu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararını 'fevkalade olumlu bulduğunu” belirtti. Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte D-8 Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Nijerya'da, gazetecilerin soruları üzerine, “Kararı fevkalade olumlu buluyorum. Anayasa değişikliği paketi bu haliyle de çok iyi” dedi. Referandumun 12 Eylül 2010'da yapılacağını belirten Çiçek, “Ben de gidip 'evet' oyumu kullanacağım” diye konuştu.


Mahkeme fırsatı iyi kullanamadı

Anayasa Mahkemesi'nin kararını, parlamentonun anayasa yapma yetkisine bir müdahalesi olarak değerlendiren Bakan Nihat Ergün, “AYM, önceden yapılmış bazı yanlışları düzeltme fırsatı şansını değerlendiremedi” dedi.

Ergün, böyle bir müdahalenin Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığı anlamına geldiğini kaydetti. Ergün, Anayasa Mahkemesi'nin kararının, paketin özünü önemli ölçüde değiştirmediğini ve mahkemenin parlamentonun anayasa yapma yetkisine bir müdahale anlamı taşıdığını belirterek, “Bu açıktır. Herkesin Türkiye'de hukukçuların genel kabul ettiği bir şeydir” dedi. Bakan Ergün, “Bu yönüyle baktığımızda Anayasa Mahkemesi önceden yapılmış olan bazı yanlışları düzeltme fırsatına, şansına sahipti bu şansı iyi kullanamadı diye düşünü-yorum” dedi.