Avrupa Komisyonu Başkanı Manuel Barroso, Komisyon'un Türkiye'yi yakından izlediğini, bu çalışmaların bir müdahale olarak görülmemesi gerektiğini belirterek “Gelişmeleri yakından takip etmek komisyonun görevidir. Karşılıklı tavizlerle ilişkilerimiz daha da güçlenecek” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ankara'daki temaslarının ardından dün İstanbul'a geldi. Sabah Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile biraraya gelen Barroso daha sonra Patrikane ile Müftülüğü ziyaret etti, bazı gazeteciler ve STK temsilcileriyle yemek yedi.
Yemekte bir konuşma yapan Barroso, Türkiye'nin AB sürecine tüm üyelerin destek verdiğini kaydetti. Bu yılda başka müzakere başlıklarının açılacağını anlatan Barroso, bunun büyük önem taşıdığını belirtti. Barroso, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'deki ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmeleri çok dikkatle izlediğini belirterek, bu yöndeki çalışmaların “müdahale” olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. Barroso, “Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip etmek Komisyon'un sorumluluğu, görevi” dedi.
Türkiye'deki siyasi reformlara ivme kazandırılması gereğini de vurgulayan Barroso, bu çerçevede ifade özgürlüğünün genişletilmesinin çok önem taşıdığını söyledi. Barroso, Türkiye'nin ilerleme sağlaması gereken alanlar arasında ombudsman, Sayıştay, sosyal haklar ve din özgürlüğünü de saydı. Ankara'da iktidar ve muhalefetle görüştüğünü hatırlatan Barroso, reformlar konusunda “geniş mutabakat”ın önemine vurgu yaptı.
Bilgi Üniversitesi'ndeki konferansında ise Barroso, seyahatinin Türkiye'de büyük tartışmaların yaşandığı bir döneme denk gelmesini 'tamamen tesadüf' olarak değerlendirdi, “Başörtüsü ve laiklik sorununu Türkiye'nin kendi içinde halletmesi gerekiyor. Biz bunlara dahil değiliz. Ancak bizim sağladığımız temel standartlar bu tartışmalar için bazı çapalar oluşturabilir” diye konuştu.