Şekere fabrika ve üretim kotası olmasın

Abdullah Yeşilkaya
00:002/04/2010, Cuma
G: 1/04/2010, Perşembe
Yeni Şafak
Şekere fabrika ve üretim kotası olmasın
Şekere fabrika ve üretim kotası olmasın

Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Aya, çiftçiye fabrika sınırı getirilmesinin yasal olmadığını söyledi. Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Ünal ise kotaya karşı olduklarını belirtti.

Adapazarı Şeker Fabrikası A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, Eskişehir Ziraat Odası'nın gerçekleştirdiği, tüm ilçe ziraat odaları ile sivil toplum örgütlerinin ve çiftçilerin iştirak ettiği toplantıda konuştu. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın geçmişten günümüze kadarki işlevi hakkında bilgiler veren Aya, fabrikanın Eskişehir ve Sakarya çiftçisi için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. "Sıkıntımız Şeker Kurulu'nun 2006 Aralık'ta aldığı 136/1 sayılı karardan dolayı; Eskişehir çiftçileri, 1953'ten 2006'ya kadar Adapazarı Şeker Fabrikası'na pancar verirken 2006'da fabrikanın Adapazarı Pancar Şekeri Kooperatifi'nce satın alınmasıyla, hinterlandı bölge sınırı gelmesi. Adapazarı dışından pancar alamazsınız diye yönetmelik değiştirilmesiyle Adapazarı Şeker İşletmesi ve Eskişehir çiftçileri olarak büyük sıkıntı yaşıyoruz. Kooperatif olarak Adapazarı şeker fabrikasına Eskişehir'den pancar getirilecek diye fabrikaya talip olduk" diyen Aya şöyle devam etti:

PAZARA DAHA YAKINIZ

" Şeker kanunda hinterlandla ilgili ifade yok. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın Özelleştirme İdaresi'yle yaptığı sözleşmede de yok. Bu şartlarda fabrikayı aldık. Eskişehir'den pancar almamız gerekir çünkü Eskişehir pancarı çok kaliteli. Eskişehir'de üretilen pancar miktarı yüksek. Adapazarı'nda pancar üretimi az ve şeker oranı düşük. Eskişehir'in 350 bin m2 arazisi var, 6 -7 ton verimde 1 milyon 600 bin ton yıllık pancar üretim kapasitesi var. Yıllarca pancar Adapazarı Şeker Fabrikamız'a nasıl geldiyse aynı sistemde üretim devam etmeli. Kurulun kararını çekmeli. En büyük pazar İstanbul olduğuna göre Adapazarı Şeker Fabrikası olarak biz pazara daha yakınız."


Başbakanımız 'çözün' demişti

“Biz bu ülkede üretim yapmak istiyoruz. Bu ülkeye katma değer yapmak istiyoruz” diyen Aya,"Şeker Üst Kurulu özerk diye söyleniyor ama ben kurul üyelerinin bir kısmının tartışılması gerektiğini düşünüyorum" dedi ve konuyla ilgili olarak Anakara ya gittiklerini, Başbakan ve bürokratlarla görüştüklerini vurguladı. Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin

Ünal da "Bu sene de kota var. Çiftçi mağdur" diyerek şöyle devam etti: “Çözüm için 3 aydır mecliste yatıp kalktık. Başbakanımız konuyu bilsin, halledilirdi. Kendisiyle konuştuk. Duyduğunda 'Konu halledilmedi mi' diye kızdı. Konu, Sanayi Bakanımız Nihat Ergün'ün talimatını bekliyor. Çiftçimiz borçlu, kotalar önemli sorun” dedi.