Türkiye'nin hızlı trende dünya sekizincisi, Avrupa'da altıncı olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, Marmaray ile İpek Yolu'nun proje bittikten sonra demir yolu ile devam edeceğini söyledi
Maltepe Üniversitesi Marmara Eğitim Köyü Yerleşkesi'nde düzenlenen 'Lojistik ve Ticaret Buluşması' konulu panele katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, ekonomik gelişme ve yaşam kalitesinin arttırılması için, lojistik politikaların oluşturulması ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır' dedi.
Yıldırım, yaptığı konuşmada, küresel rekabetin hızla geliştiği dünyada, ülke olarak bazı sektörlerin geliştirilerek, küresel rekabet avantajının, yarıştan düşmemek için korunması gerektiğini söyledi. Yeni arayışlara gidildikçe, lojistik kavramının gündeme geldiğini ve giderek de bu kavramın klasik taşımacılığın önüne geçtiğini vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin bu konuda çok ileri sıralarda olmadığını fark ettiklerini ama Türkiye'nin bu konuda atılım yapmaya başladığını anlattı.
Yıldırım, 'Lojistik sektörünün gelişmesi, yüküne uygun taşıt ve depolama şartları, mesleki yeterlilik ve saygınlık, teslim zamanları ve benzeri performans kriterleri gibi birçok alanda ulusal ve uluslararası standartların sağlanmasından geçmektedir' dedi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, geçmişte taşımacılıkta yapılan hataların bedelinin ödendiğini kaydederek, 2000'li yılların başına gelindiğinde Türkiye'de yurt içi taşımacılığının yüzde 90-95'lik bir kısmının kara yolu bağımlısı haline geldiğini, deniz yolu taşımacılığının ise tamamen unutulduğunu belirtti.
Deniz, hava ve kara taşımacılığındaki değişimlere değinen Bakan Yıldırım, Türkiye'nin yüksek hızlı tren işletmeciliği yapan ülkeler arasında dünyada sekizinci Avrupa'da ise altıncı sırada olduğunu kaydederek, başlatılan Marmaray projesi ile asırlar boyunca doğu ile batı arasında geçiş yolu olan İpek Yolu'nun proje bittikten sonra demir yolu ile devam
edeceğini ifade etti. Yıldırım, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak ve Avrupa'ya hazır hale getirmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Yıldırım, şunları kaydetti: 'Artık bazı şeyleri değiştirmemiz lazım. Altyapıyı güçlendirmemiz lazım. Taşımaları artıracak şekilde geliştirmemiz ve bunu yaparken de burada entegrasyonu geliştirmemiz lazım."
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 15 bin kilometre kara yolu hedefi koyduklarını belirterek şöyle devam etti: "2012'de 22 bin 500 kilometre planladık. Bu hedefleri yaparken birincisi devlet yollarının, bölünmüş yolların altyapısını güçlendireceğiz. Bölgesel önemimiz artıyor."