Milli Eğitim Bakanlığı, meslek lisesi mezunlarını izlemeye aldı. Mezun olan tüm öğrencilerin iş durumları takibe alınacak. Çalışma koşulları, imkanları tek tek kaydedilecek. Alınan verilerle eğitimde düzenlemelere gidilecek.
Mesleki ve teknik liselerden mezun olanların istihdam edilme durumlarını ortaya koymak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı kapsamı geniş bir pilot proje yürütüyor. Lise mezunlarıyla tek tek görüşülerek, çalıştıkları işte yeterli olup olmadıklarından, sosyal güvenceleri bulunup bulunmadığına kadar birçok konuda veri oluşturulacak. MEB Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nın hazırladığı “Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunlarının İzlenmesi Projesi”, mesleki ve teknik liselerin bilişim teknolojileri aracılığıyla internette takip edilmesini, verilen eğitimin hedefe ulaşma düzeyinin belirlenmesini ve eğitim programlarının güncelliğinin sağlanmasını amaçlıyor.
Geçen yıl Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak'taki toplam 63 mesleki ve teknik lisede uygulanmaya başlanan proje ile 2001-2002 eğitim-öğretim yılından itibaren bugüne kadar mezunların istihdam edilme durumlarının belirlenmesi öngörülüyor.
Proje kapsamında elde edilecek veriler analiz edilecek, mesleki ve teknik ortaöğretim ders programları için önerilerde bulunulacak. Eğitim sisteminin güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya çıkarılmasını amaçlayan projeyle, teknik eğitimin iş hayatının taleplerine uygunluğu belirlenerek, eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi ve mesleki teknik eğitim programlarının geliştirilmesi planlanıyor. Ayrıca mesleki eğitimde performansa dayalı değerlendirme yapılması hedefleniyor.
Proje kapsamında, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları ile işveren görüşlerine yönelik elde edilen veriler bir rapor haline getirildi. Buna göre, 2002-2003 ve 2004 yıllarında mesleki ve teknik liselerden mezun olanların yüzde 43'ü halen bir işte çalışıyor. Çalışanların yüzde 70'i SSK'lı, yüzde 21'inin ise hiçbir sosyal güvencesi bulunmuyor.