Bağ-Kur'da sigortalılık niteliği taşıdığı halde, kayıt ve tescilini yaptırmayan 300 bin esnafa geriye dönük borçlanma hakkı getiriliyor
Bağ-Kur'da sigortalılık niteliği taşıdıkları halde, 4 Ekim 2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalıların sigortalılık hak ve mükellefiyetlerinin 4 Ekim 2000 tarihinde başlaması yönünde bir Kanun Teklifi verildi. MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu tarafından Plan Bütçe Komisyonu'na verilen Kanun Teklifi'nde, Bağ-Kur'da kayıt ve tescili olmayan ancak sigortalılık niteliklerini 20 Nisan 1982 tarihinden sonraki vergi kayıtlarıyla belgeleyenlerin, hesaplanacak prim borçlarının tamamını bir yıl içinde ödemeleri durumunda bu sürelerinin sigortalılık sürelerine eklenmesi düzenleniyor.
Serdaroğlu, 24 Temmuz 2003 tarihli 4956 sayılı Kanunun Geçici 18'inci maddesinde 6 ay içerisinde başvurunun yer aldığını hatırlatarak, “2003 yılından sonra sosyal güvenlik sistemi baştan aşağı değiştirildi. Sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesi sırasında da pek çok işlem yarım kaldı. Vatandaşlar başvuracak yer ve muhatap bulamadılar. Yaşanan kargaşa içinde vatandaşlar 4956 sayılı Kanunla belirlenen 6 aylık süre içinde başvurularını yapamadılar. 300 bin kadar vatandaş mağdur oldu” diye konuştu.
Torba yasa atılan memura emeklilik imkanı da getirecek. Tasarıyla 1999-2005 yılları arasında görevine son verilen memurlara, dışarıdan borçlanarak emeklilik haklarını kazanma yolunu açıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kıymetli maden ve ziynet eşyası imalatı ve ticareti yapanların, işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan kıymetli maden ve taşlar ile ziynet eşyasını, yüzde 2.5 vergi ödemeleri karşılığında kayıt altına almalarını öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı.