SPK, geçtiğimiz Temmuz ayında 'sığ hisseleri' hedef alan ama daha sonra içeriği genişletilen karar ile borsada yeni bir dönemi başlatacak. 1 Ekim'de start alacak düzenlemelerde hisseler A,B ve C grubuna ayrılacakken B grubuna yönelik alınan kararlar KOBİ ve yatırımcı cephesinde endişeye yol açıyor
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) 'sığ hisse' diye tabir edilen hisselerde geçtiğimiz Temmuz ayında kısa sürede sert yükselişler görülmesi sonucu bazı düzenlemeler gerçekleştirmesine karar verildi. 23 Temmuz'da Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından gerçekleştirilen düzenleme ile borsada olabilecek manipülasyonların önüne geçilmesi hedefleniyorken, B grubuna yönelik alınan önlemlerin, bu kez de KOBİ'lerin borsaya girmesinin engellenmesi ve yatırımcıların A grubuna yönlendirmesi gibi bazı olumsuz sonuçlar doğuracağı öngörülüyor. SPK'nın açıkladığı kriterlerin uygulamaya geçmesi için 10 gün kaldı.
Düzenlemeye göre, halka açık piyasa değeri 10 milyon TL'nin ve dolaşımdaki pay sayısı 10 milyon adetin altında olan şirketlerin ve halka açık piyasa değeri 45 milyon TL ve fiili dolaşımdaki pay oranı yüzde 5'in altında olan şirketlerin paylarının B listesi kapsamında değerlendirilecek. Halka açık piyasa değeri için alt ve üst sınır belirlenmeksizin Gözaltı Pazarı'nda işlem gören paylar ile fiili dolaşımdaki pay sayısı 250 bin'in altında yer alan şirketler ise C listesi kapsamında değerlendirilecek. Belirtilen şirketlerin dışındaki şirketler ise A listesine dahil ediliyor.
SPK'nın yeni uygulamasıyla hisse senetleri A, B ve C gruplarına ayrılacak. B grubu hisselerini diğerlerinden ayıran farklar ise KOBİ tarafında endişeye yol açıyor. KOBİ'ler de yapı itibari ile B grubu tanımına uyduğu için halka arz seferberliğine ağırlık verildiği dönemde KOBİ'lere borsaya girmeye çağıran SPK, bu kararları ile KOBİ'lerin borsaya girerken bir kere daha düşünmesine yol açıyor.
Düzenlemelerde bir diğer nokta ise B ve C grubunda işlem yapan yatırımcılara o hisse senedi ile ilgili ilk yatırımlarından önce ilgili hisse senedi ile risklerden haberdar olduklarına dair, bir risk bildirimi uyarısı yapılacak. Bu uyarının da yatırımcıların bu hisselerden kaçmasına yol açabileceği konusunda uyarılar yapılıyor. Uzmanlar bu tür uygulamaların B grubunun ikincil piyasası öldürdüğünü ve düzenlemenin bu kısmında değişiklikler yapılması gerektiğini belirtiyor.
Geçtiğimiz ay ekonomi müdürleri ile bir araya gelen Sanayi Bakanı Nihat Ergün, konu ile ilgili eleştiri ve sorulara karşılık, SPK ile bir araya geleceklerini ve KOBİ'ler için olumsuzluluklar oluşturacak maddelerde ilgili görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtmişti. Kurulca da belirlenen yeni kriterler ve alınan tedbirlerin, İMKB'de payları işlem gören şirketlerin faaliyetleri ya da yöneticileri ya da ortakları ile ilgili olmayıp tamamıyla ikincil piyasadaki alım satımlarla ilgili olduğu belirtilmişti.
* C grubu tek fiyat sisteminde işlem görecek. İşlem saatleri ve müzayede sayısı İMKB tarafından belirlenecek.
* A ve B grubu sürekli müzayede sistemine göre işlem görecek. C grubu tek fiyat sisteminde işlem görecek.
* A grubu kredili işlem ve açığa satışa konu olurken, B ve C grubu olamayacak.
* A, B ve C grubunda yer alan hisse senetlerinin yatırımcılara duyurulma esasları İMKB tarafından belirlenecek.
* B ve C grubunda yer alan hisse senetlerinde işlem yapan yatırımcılara o hisse senedi ile ilgili ilk yatırımlarından önce ilgili hisse senedi ile risklerden haberdar olduklarına dair, bir risk bildirimi uyarısı yapılacak. C grubunda ayrıca tek fiyat sistemi ile ilgili yatırımcıya bilgi verilecek.
* B ve C grubu için veri yayın ekranlarında hisse senetleri ile ilgili bekleyen emirlerde derinlik bilgileri tek satır olarak gösterilecek. B grubunda ayrıca piyasa yapıcısının bulunması durumunda bu derinlik 5 kademeye kadar gösterilecek.
* SPK ve İMKB KOBİ'leri borsaya çağırırken, bu düzenlemeler, küçük boyutlu şirketlerin halka açılmasında dezavantaj oluşturabilir.
* B grubu hisse senetlerinde risk bildirim uygulamasının yapılması yatırımcıları A grubuna yönlendirebilir.
* A, B, C diye yapılan sınıflama daha çok sermaye ve halka açıklık tarafıyla ilgili. Sermaye ve halka açıklık olarak B grubunda olup bilanço ve temel veriler açısından güçlü, İMKB'deki işlemleri manipülasyona konu olmayan şirketler için dezavantaj oluşturuyor.
* KOBİ'lerin olacağı öngörülen B grubunun ikincil piyasası öldürülmüş olunuyor.