Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan'daki siyasi krize çözüm arayışları çerçevesinde Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı El Tani ile Beyrut'ta tüm taraflarla bir araya geldi. Krizin asıl olarak Lübnan ve bölge ülkelerinin katkısıyla çözülebileceğini ifade eden Davutoğlu, “Bölgesel momentum olmaksızın nihai sonuca ulaşmak güç” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Cabir El Tani ile hükümet krizine çözüm bulmak için Lübnan'da taraflarla bir araya geldi. Lübnan'a gidişinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Türkiye olarak Lübnan'ın bir krize sürüklenmesine izin veremeyeceklerini, hiçbir aktörü dışarıda tutmayarak temaslarını sürdüreceklerini söyledi.
Davutoğlu, Lübnan'da Hizbullah dahil ilgili bütün taraflarla ve üst düzey yetkililerle görüşeceğini belirterek, “Hizbullah'la da mutlaka görüşeceğiz. Hizbullah hem bir siyasi parti hem de çok güçlü bir toplumsal desteğe sahip grup olarak bu sürecin en asli unsurlarındandır” diye konuştu. Davutoğlu, soru üzerine, Fransa ile temasların da sürdüğünü anlatarak şunları söyledi:
“Çerçeveyi görmemiz lazım, bir Lübnan içindeki taraflarla hiçbir ayrım göstermeksizin ilişki kurmak. İkincisi bölgesel aktörleri bu sağlıklı ilişkiler çerçevesi içinde bir arada tutmak, ki bunlar S.Arabistan, Suriye, İran ve Katar'dır. Üçüncü olarak da nihayet Lübnan Özel Mahkemesi diye bir olgu var ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki kararla kurulmuş uluslararası bir yapı. Dolayısıyla BMGK üyeleri ile ve bu konuda en aktif olan ABD ve Fransa ile temasları sürdürmek gerekiyor. Bunların hepsi birbiriyle ilişkili.”
Türkiye'nin geliştirdiği eylem planı içinde bütün bu temasların olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Bütün bu temaslar sonucunda uluslararası toplantı yapılırsa ki bu Fransa'nın teklifiydi, biz buna katılmaktan memnun oluruz. Ancak bu bölgesel momentumun sürmesi lazım, bölgesel momentum olmaksızın nihai sonuca ulaşmak güçtür” dedi. Davutoğlu, bir başka soru üzerine de önceki akşam görüştüğü İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Ekber Salihi'nin, Türkiye'nin geliştirdiği her inisiyatife destek vermeye hazır olduklarını ifade ettiğini aktardı. Davutoğlu, “Hiçbir aktörün bu sürecin dışında kalmaması lazım, çünkü aksi takdirde hem bölgesel kutuplaşmalar olur, hem Lübnan içinde kutuplaşmalar olur, hem de uluslararası kutuplaşmalar olur” diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin önayak olduğu 7'li zirvenin ise önümüzdeki hafta başında yapılması bekleniyor. Paris'te yapılması kararlaştırılan zirveye Fransa ve Türkiye'nin yanı sıra Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır katılacak. Fransa, kriz sürecinde İran'ı dışarıda tutmak istiyor. Türkiye ise Hizbullah üzerinde etkili olduğu bilinen İran'ın da inisiyatif kullanmasını istiyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu ve beraberindeki dışişleri heyetini taşıyan GAP uçağı öğleden sonra Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havaalanı'na indi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu kendisinden yarım saat kadar önce Beyrut'a gelen Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamid bin Casim bin Cabir El Tani ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile şeref salonunda kısa bir süre sohbet etti.
Konuklarının gelişini havalimanında bekleyen Saad Hariri'nin oldukça neşeli olduğu gözlendi. Davutoğlu ve El Tani, ilk olarak Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Süleyman, Davutoğlu ve Tani'yi Baabda Sarayı'na gelişlerinde kapıda karşıladı. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin ardından ikili herhangi bir açıklama yapmadan saraydan ayrıldılar.