Kırmızı et canavarı besledi!

Aa
00:0030/04/2010, Cuma
G: 30/04/2010, Cuma
Yeni Şafak
Kırmızı et  canavarı besledi!
Kırmızı et canavarı besledi!

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Yılmaz et fiyatlarının enflasyon üzerinde etkili olduğunu belirterek, yıl sonu enflasyon tahminini 1.5 puan arttırarak yüzde 8.4'e çıkardı

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 1.5 puan yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010 yılı enflasyonunun, orta noktası yüzde 8,4 olmak üzere, yüzde 7,2 ile yüzde 9,6 aralığında olmasını öngördüklerini söyledi. Başkan Yılmaz, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncellediklerini bildirdi.

DÜŞÜNCE OLUMLU ETKİ OLUŞTURACAK

Yılmaz, et fiyatlarının düşmesinin enflasyon üzerinde olumlu etki yaratacağını söyleyerek üretim yönüyle, arz yönüyle orta vadede desteklenmesi olduğunu belirten Yılmaz, bunun kalıcı olması gerektiğini vurguladı.

İÇ TALEP TOPARLANMASI İSTİKRARLI

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010 yılının ilk çeyreğine ilişkin verilerin iç talepteki toparlanmanın giderek istikrar kazandığına ve genele yayıldığına işaret ettiğini belirterek, “Politika faizlerindeki indirimler ile kamu harcamalarındaki artışın iç talep üzerindeki etkileri giderek belirginleşmekte, iç talebe duyarlı sektörlerde görece daha güçlü bir faaliyet gözlenmektedir' dedi.

TOPARLANMA VAR RİSKLER DE YOK DEĞİL

“Tünelin sonundaki güneşi gördük diyebilir miyiz?' şeklindeki bir soru üzerine de Yılmaz, “Beklenenden önce, güçlü bir toparlanma var bu çok açık, fakat bununla ilgili riskler de yok değil” dedi.


Mali kural Haziran'da yasalaşacak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, mali kurala ilişkin çalışmaların hızla sürdüğünü belirterek, “Mali kural Haziran sonuna kadar yasalaşacak' dedi. Yılmaz, çıkış stratejisi için “sıkılaştırma programı” olduğuna dikkati çekti.


Türk Lirası'nın krizdeki istikrarlı seyri sürüyor

Başkan Yılmaz, küresel risk algılamalarında yılın ilk çeyreğinde gözlenen iyileşmenin, birçok gelişmekte olan ülke para biriminin sınırlı miktarda değer kazanmasına neden olduğunu bildirdi.Bu dönemde, Türk Lirası'nın, değer değişimleri bakımından, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden belirgin bir biçimde farklılaşmadığı, Türk Lirası'nın kriz dönemindeki göreli olarak istikrarlı seyrinin, kriz sonrası süreçte de devam ettiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu bağlamda, sanayi üretimindeki toparlanma süreci incelendiğinde, mali tedbirlerle uyarılan sektörler ve bunların ara girdi sağlayıcılarının yanı sıra, dayanıksız tüketim malları ile inşaat sektörü bağlantısı güçlü sektörlerdeki olumlu seyir dikkat çekmektedir. Dış talepte ise henüz kayda değer bir ivmelenme gözlenmemektedir.'


Maalesef işsizlik uzun müddet yüksek olacak

Dış talepteki zayıf seyrinin özellikle sanayi sektörü kanalıyla ekonomi genelinde iktisadi faaliyeti ve istihdamı sınırlamaya devam ettiğini belirten Yılmaz, nitekim, son dönemdeki kısmi toparlanmaya rağmen, sanayi sektöründeki kişi başına çalışılan saat göstergeleri ve dış piyasaya yönelik üretim yapan firmaların kapasite kullanım oranlarının, kaynak kullanımının düşük düzeylerde seyrettiğine işaret ettiğini bildirdi. Yılmaz, mevcut atıl kapasitenin yatırım ve istihdam imkanlarını sınırlamaya devam edeceği öngörüsü altında, istihdam verilerinde gözlenen iyileşmenin hızlı bir toparlanmaya dönüşmesini beklememekte, işsizlik oranlarının uzunca bir müddet yüksek düzeylerini koruyacağını tahmin ettiklerini ifade etti.