Türkiye'nin, ABD'den sonra ikinci kez ev sahipliği yapan ilk ülke olarak tarihe geçeceği toplantıda, küresel krizden çıkış ile küresel mali sistemin, bir daha krizlere neden olmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi görüşülecek
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası 2009 yıllık toplantısı 6-7 Ekim tarihlerinde, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak. Türkiye, son 60 yılın en büyük küresel ekonomik krizinin ortasında, dünyanın en önemli ekonomik toplantılarından birine ev sahipliği yapacak.
1930 Büyük Buhran'dan bu yanaki en büyük krizin devam ettiği ve bu krizden çıkma arayışlarının bulunduğu böylesine tarihi bir dönemde İstanbul'da IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının gerçekleştirileceğine dikkat çekiliyor. Toplantıda IMF ve Dünya Bankası'nın küresel ekonomik önemi ile küresel krizden çıkış ile küresel mali sistemin, bir daha krizlere neden olmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi görüşülecek ve bu nedenle, tüm dünyanın ilgi odağı İstanbul olacak.
Yıllık toplantıya dünya genelinde yaklaşık 15 bin kişinin katılacağı, IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin, resmi yetkililerin yanı sıra toplantılar öncesinde ve esnasında sivil toplum kuruluşları ile özel sektör temsilcileriyle de önemli toplantılar yapılacak. 1955 yılında da toplantıya ev sahipliği yapan Türkiye, ABD dışında, IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarına ikinci kez ev sahipliği yapan ilk ülke olarak kayda geçecek. 6-7 Ekim tarihlerindeki, hükümet temsilcilerinin katılacağı üst düzey genel kurul toplantılarında ise 'Küresel Krizden Çıkma', 'Mali Sistemin Geleceği' ve ' IMF Yönetişim Reformları' ana konular olarak ele alınacak.
Toplantının önemi, dün açıklanan IMF Küresel Finansal İstikrar Raporu'nun “Chapter I” bölümüyle de teyit edilmiş oldu. Raporda, ekonomi politikasını yönetenlere, “Orta vadeye doğru, ekonomi politikasını hazırlayanlar piyasa disiplinini onarma, sistemik kurumların ortaya koyduğu risklere yönelme, makro anlamda sağgörülü politika yaklaşımı oluşturma ve sınır ötesi finansal kurumlar üzerinde güçlendirilmiş bir gözetim arayışında olmalıdır” tavsiyesinde bulunuldu.
Raporda, “Ekonomi politikasını oluşturanlar kısa vadede önemli zorluklarla karşı karşıya. Zorluklar ekonomik canlanmayı destekleyecek yeterli kredi büyümesinin sağlanması, uygun çıkış stratejilerinin düzenlenmesi ve ağır kamu borçlanmasından kaynaklanan yükselen risklerin yönetilmesini içeriyor” denildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), banka ve diğer finans kuruluşlarının 2007- 2010 dönemine ait kriz kaynaklı global zarar tahminini Nisan ayındaki 4 trilyon dolar seviyesinden 3,4 trilyon dolara indirdi. IMF'nin bugün yayımladığı global mali istikrar raporuna göre, zarar tahminlerindeki azalış menkul kıymet fiyatlarındaki artış ve yeni zarar hesaplama yönteminden kaynaklandı. IMF, kredi kaynaklı zararların artan isşizlik oranlarıyla birlikte yükselebileceği uyarısında bulundu.
Raporda bankaların faaliyetlerine devam edecek kadar sermayesi olduğu, ancak banka kârlarının gelecek 18 ayda gerçekleşmesi beklenen zararları karşılamaya yetmeyeceği belirtildi. Raporda kullanılan yeni hesaplama yöntemine göre bankaların kredi ve menkul kıymetten kaynaklanan ve 2007 ortasından 2009 ortasına kadarki dönemde gerçekleşen zararlar 1.3 trilyon dolar oldu. Ayrıca 2010 sonuna kadar 1,5 trilyon dolar daha potansiyel zarar beklendiği belirtildi.
IMF'ye göre ABD'deki finans kuruluşları şu ana kadar gerçekleşmesi beklenen zararların yüzde 60'ını, avro bölgesi ve İngiltere'deki kuruluşlar ise yüzde 40'ını gösterdi. IMF raporunda sistemik risklerin azaldığı, ancak para ve maliye politikası önünde belirgin risklerin olduğuna dikkat çekildi. Ekonomilerde yeni başlayan toparlanma için gerekli kredi büyümesinin sağlanması gerektiği kaydedilen raporda, çıkış için devlet bilançoları üzerindeki baskıların yarattığı risklerin yönetilmesi gerektiği belirtildi.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), 2010 yılı için küresel ekonominin büyüme tahminini yükselteceği bildirildi. Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ın, adını açıklamadığı IMF ve Alman hükümeti kaynaklarına dayanarak yazdığı habere göre, IMF, ekonomideki şartların düzelmesinden ötürü gelecek sene için küresel ekonominin büyüme tahminini yüzde 3,1'e çıkardı. IMF, temmuzda yenilediği 'Dünya Ekonomik Görünümü Raporu'nda büyüme tahminini yüzde 2,5 olarak vermişti. Haberde, IMF'nin bu yıl için küresel ekonomideki daralma tahminini ise yüzde 1,4'ten, yüzde 1,1'e çektiği de ifade edildi. IMF raporunun yenilenmiş halini bugün İstanbul'da açıklayacak.
İstanbul'da başlayan Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) 2009 yıllık toplantılarını protesto eden bir grup yürüyüş düzenledi. Kongre vadisi girişinde durdurulan eylemciler, IMF ve Dünya Bankası politikalarını eleştirdi. Polis kordonunda gerçekleşen eylemde göstericiler, '6. Filo'yu unutma, IMF defol bu dünya bizim' gibi sloganlar attı.