2012 yılı sonunda IMF sağ biz selamet

00:0011/11/2010, Perşembe
G: 11/11/2010, Perşembe
Yeni Şafak
2012 yılı sonunda IMF sağ biz selamet
2012 yılı sonunda IMF sağ biz selamet

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin IMF'ye olan borçlarının tamamının, 2012'nin son dönemi itibariyle ödenmiş olacağını söyledi ve ekledi: Fon'a borcumuz 8 yıl önce 23,5 milyar dolar idi, şu anda 6 milyar dolara düştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin IMF'ye olan borçlarının tamamının, 2012'nin son dönemi itibariyle ödenmiş olacağını söyledi. Reuters'a özel bir demeç veren Başbakan Erdoğan, ekonomik konularla Türkiye'nin AB ve İran ile ilişkileri dahil çeşitli konulardaki soruları yanıtladı. Reuters, “Haberleri oluşturanlar” başlığıyla da Başbakan Erdoğan hakkında bir değerlendirme yazısı yayımladı.

ABD BİR YERDE YANLIŞ YAPIYOR

Erdoğan demecinde, “IMF'ye 8 yıl önce, borcumuz 23,5 milyar dolar idi, şu anda ise 6 milyar dolar. Zannediyorum 2012'nin sonuna doğru borçlarımızın tamamını kapatmış olacağız” dedi. Güney Kore'de düzenlenecek olan G-20 zirvesine yönelik soruları da yanıtlayan Başbakan, gelişen ekonomilerin, ABD'nin, ekonomisini teşvik amacıyla piyasaya para enjekte etmesinden olumsuz etkilendiğini belirtti.

PARA BASMAK ÇARE DEĞİL

Erdoğan, çarenin para basmak olmadığını, bunun, gelişen ve az gelişmiş ülkeler açısından olumsuz etkileri olacağını, adil olmayan böyle bir gelişmeye Türkiye'nin evet demeyeceğini ifade etti. Erdoğan, Haziran ayında yapılması beklenen genel seçimler öncesinde hükümetinin ekonomik politikalarda disiplini gevşetmeyeceğini bildirdi.

BÜYÜME HIZINDA ÜÇÜNCÜYÜZ

Başbakan Erdoğan, yabancı sermayenin, hızla yükselmekte olan menkul değerler piyasasından çok reel sektöre gelmesinin daha önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu, dünyada da ekonomik büyüme hızında üçüncü sırada yer aldığını anımsattı. Başbakan, dünya ekonomisinin genel durumu, kalkınma, iklim değişikliği, enerji ve yolsuzlukla mücadele gibi konuların da zirvenin gündeminde yer alacağını kaydetti.


KKDF artışı kriz adımı

Başbakan Erdoğan, bireysel kredilerde maliyetin yükselmesine neden olan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) artışına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “KKDF'yi faizdeki yeni gelişmelerden sonra yüzde 10'dan 15'e çıkardık. Mali disiplin ve mevcut dünyadaki krizi değerlendirmeye almak suretiyle attığımız bir adım. Şartlar ileride olumlu gelişirse onu yeniden ele almamız mümkün” dedi. Erdoğan, küresel ekonomik ve mali krizle mücadele stratejisini orta vadeli 3 yıllık programlar şeklinde güncellediklerini ve bunu da uygulamaya koyduklarını belirterek, “Belirlediğimiz bu milli hedeflerin G-20'nin öncelikleriyle de örtüşmesi ekonomik programımızın ve orta vadeli hedeflerimizin ne denli tutarlı olduğunun en açık göstergesidir. Şu ana kadar bundan taviz vermedik, bundan sonra da taviz vermeyi asla düşürmüyoruz' ifadelerini kullandı.


Esnafın gözü Arife Günü'nde

Hükümetin vergi ve prim borçlarına yapılandırma getiren düzenlemesinde tarih belli oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda en geç arefe günü (15 Kasım Pazartesi) açıklama yapacaklarını söyledi. Hükümet, ödenmemiş vergi, prim, elektrik, su, doğalgaz, emlak vergisi, stopaj, harçlar, trafik cezaları gibi tüm alacakları yapılandırma kapsamına aldı. Düzenlemeyle hükümetin matrah artırımı hakkı getirdiği de belirtildi. Böylece 2006-2009 yılları arasındaki 4 yıllık dönemde matrah artırımı yapanlar 4 yıl vergi denetiminden kurtulacak. Başbakan, “Güney Kore'ye bu ziyaretimde, özellikle G-20 Seul Zirvesi'ne gelirken uluslararası ekonomide yaşanan gelişmeler, güçlü, sürdürülebilir, özellikle uluslararası finans krizinden sonraki süreçte, küresel dengeli büyümeyle, bu noktada alınması gereken önlemler değerlendirilecek” diye konuştu.