Toptan'dan Şimşek'e sitem

Aa
00:003/06/2009, Çarşamba
G: 3/06/2009, Çarşamba
Yeni Şafak
Toptan'dan Şimşek'e sitem
Toptan'dan Şimşek'e sitem

TBMM Genel Kurulunda, tasarının yürürlük maddesi olan 5. maddesi kabul edildi, madde üzerinde verilen 7 önerge ise reddedildi. Toptan, Maliye Bakanı Şimşek'in, başka bir toplantı nedeniyle genel kuruldan ayrılması üzerine, "Bundan daha önemli bir toplantısı olmaması lazımdı" dedi

TBMM Genel Kurulunda, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizliğini öngören kanun tasarısının yürürlük maddesi olan 5. maddesi kabul edildi, madde üzerinde verilen 7 önerge ise reddedildi. CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, tasarının, Ottowa Anlaşmasının tamamını kapsamadığını, kendi içinde çelişkili olduğunu ifade ederek, hukukun temel ilkelerine aykırı bir iş yapıldığını söyledi.

Danıştayın, arazinin mayından temizlenmesi ile tarım amaçlı kullanıma verilmesinin ayrı işler olduğuna yönelik kararına işaret eden Öymen, bu tasarıyla, Danıştayın kararının geçersiz hale getirildiğini belirtti. Mayın temizleme için para olmadığının söylendiğini, BM fonunda bu amaçla para bulunduğunu dile getiren Öymen, "Madem paranız yok bu fona başvurdunuz mu?" diye sordu.

Öymen, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, "adrese teslim ihale" sözüne dikkati çekerek, "İyi ki denizlerimizde, karasularımızda mayın yok. Yabancılara, karasularımızı da teslim ederdiniz" görüşünü savundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "monşer eskisi" sözüne de cevap veren Öymen, şerefli bir meslekten geldiklerini, kimseye "Belediye Başkanı eskisi" demediklerini belirtti.

CHP'li Öymen, "Bu şekilde devam ederseniz, gideceğiniz yer Yüce Divan'dır" diye konuştu.


"BURADA OLMASI GEREKİYORDU"

MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, üzerinde tartışıldıkça tasarının vehametinin ortaya çıktığını dile getirdi.

Temizleme sonrasında verilecek arazinin ne kadar olduğunu, ne karşılığında ve kime verildiğini soran Kutluata, "arazilerin mayınları temizleme karşılığı verildiğini" söylemenin, milletin izanıyla alay etmek anlamına geleceğini söyledi. Kutluata, 510 kilometrelik bir alan için tarım işletmesinin düşünülemeyeceğini, daha geniş bir organizasyonun, bir devletin ortaya çıkması gerektiğini kaydetti.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise mayınların temizlenmesiyle, yaklaşık 50 yıl boyunca gübre görmeyen toprakların tarıma açılacağını, işsizliğin önlenmesine katkı sağlayacağını vurguladı. Madde üzerindeki soruları Hükümet adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yanıtladı. Yıldız, ancak bazı soruları Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlayabileceğini, Şimşek'in de başka bir toplantı nedeniyle Genel Kuruldan ayrıldığını söyledi. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Köksal Toptan ise Maliye Bakanı'nın bu toplantıdan daha önemli bir toplantısının olmaması, Genel Kurulda bulunması gerektiğini belirtti.

Madde üzerindeki konuşmaların ardından iktidar ve muhalefet milletvekillerince verilen 7 ayrı değişiklik önergesi reddedildi. Önergesi üzerinde söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, tasarının mevcut haliyle yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesine gideceklerini, mahkeme iptal kararı verdiği takdirde, ilgili firma faaliyete başladığı için Türkiye'nin tazminat sorumluluğuyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, "Suriye neden susuyor, Esad neden konuşmuyor?" diye sordu.

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk ise mayın temizleme işi için

Hükümetin bütçeden kaynak ayıramayacağı iddiasının doğru olmadığını, tasarının iç ve dış güvenlik açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti. Tasarının 5. maddesi, yapılan açık oylama sonucunda 84 ret oyuna karşılık 235 oyla kabul edildi.

Toptan, daha sonra birleşime 1 saat ara verdi.