Bursa'da Organize Sanayi Bölgeleri (OSB)'nde alacaklarını tahsil edemeyen Botaş, OSB'lerin banka hesaplarına el koydu. Bu durum karşısında sanayiciler, BOTAŞ'a tepki gösteriyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) OSB, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) ve Gürsu Organize Sanayi Bölgesi'nin GÜSAB), BOTAŞ'la yaşadığı sorun büyüyor. BOTAŞ'ın, OSB'lerden alacağı geriye dönük doğalgaz taşıma bedeli farkından kaynaklanan sıkıntı, BOTAŞ'ın hamlesiyle farklı bir boyuta taşındı.
Doğalgaz dağıtım özelleştirmeleri yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nun farklı zamanlarda aldığı fiyat kararları OSB'leri zora soktu. EPDK'nın fiyatları indirmesi karşısında dağıtım farklarını OSB'lerden çıkarmak isteyen BOTAŞ, aradaki farkı OSB'lere fatura ediyor. Bu nedenle BOTAŞ, Ekim 2004-Aralık 2006 arasında yaşanan fiyat indirimleri sonucunda BTSO OSB'den 24 milyon 157 bin TL, DOSAB'dan 16 milyon 277 bin TL, GÜSAB'dan 1 milyon 222 bin TL ve NOSAB'dan 295 bin TL taşıma bedeli farkı istedi. OSB'ler ise ödeme bildirisine karşı çıkarak konuyu mahkemeye taşıdı.
OSB'lerin BOTAŞ aleyhine açtığı dava devam ederken, BOTAŞ'ın banka hesaplarına el koyması şaşkınlığa neden oldu. OSB başkanları, uygulamanın kendilerini zora soktuğunu söyledi. BOTAŞ tarafından 24 milyon 157 bin lira alacağına karşı faizleriyle birlikte 31 milyon 90 bin lira blokaj uygulanan BTSO OSB Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, mahkeme süreci devam ederken böyle bir uygulama yapılmasını eleştirdi. Yılmaz, Danıştay'a açıkları davayı kaybetmeleri halinde, BOTAŞ'a paralarını ödeyeceklerini ancak, dava devam ederken uygulanan blokajın yanlış olduğunu kaydetti. Hesaplara el konulması nedeniyle hiçbir şey yapamaz olduklarını ve ödeme yapamadıklarını dile getiren Yılmaz, blokajın biran önce kaldırılmasını istedi. Yılmaz, konuyu Bakan Faruk Çelik'e ilettiklerini vurguladı.
BOTAŞ tarafından 16 milyon lira alacak için 21 milyon liralık banka hesabına el konulan DOSAB Başkanı Ertuğrul Kaplan da uygulamanın sanayiciye darbe vurduğunu ifade etti.
Ödemeleri zamanında yapamaz hale geldiklerini söyleyen Kaplan, "BOTAŞ, davayı kazanırsa bu alacağını zaten tahsil edecek. Tamam da biz bu paraları firmalardan nasıl toplayacağız. Buradan taşınan firmalar oldu, kapanan oldu, kimden alacağız. 4 yıl öncesinden önümüze borç çıkarılıyor. Bu çok yanlış. Bunu sanayicilerden almaya kalksak bir çok işyeri kapanmak durumunda kalabilir." diye konuştu.