Dünyanın en büyük 10 bankası, 70 milyar dolarlık acil yardım fonu oluşturuyor. 10 bankanın her biri 7 milyar dolar vermeyi kabul etti. Fon küresel kredi krizi nedeniyle dünya piyasalarında panik çıkmasını engellemeyi amaçlıyor
Küresel mali krizin dünya piyasalarındaki yankıları devam ederken, krize karşı önlem adımları da birer birer atılmaya başlandı. Son olarak dünyanın en büyük bankalarından 10'u 70 milyar dolarlık acil yardım fonu oluşturmaya karar verdi. Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley ve UBS bankalarının her birinin 7 milyar dolar vermeyi kabul ettiği fon, dünya piyasalarında panik çıkmasını önlemeyi amaçlıyor. ABD'de konut sektöründe başgösteren kredi krizinin daha sonra küresel çapta bir mali krize dönüşmesi, şimdiye kadar küresel bankaların 400 milyar doları aşkın zarar etmesine yol açtı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yılın başında kredi krizinin maliyetinin 1 trilyon dolara ulaşacağı tahmininde bulunmuştu. ABD'de şimdiye kadar kredi krizinin etkilediği 11 banka kapanırken, Lehman Brothers'ın iflasının da son olmayacağı tahmin ediliyor.
BNP Paribas'ın kıdemli döviz stratejisti Ian Stannard alınan önlemler hakkında, "Elbette sorunun asıl sebeplerini ortadan kaldırmıyor, ancak para piyasalarında oluşan anlık gerilimin bir kısmını rahatlatıyor" dedi. Fed ve 5 merkez bankasının aldıkları önlem dışında perşembe erken saatlerde Japonya, Avustralya ve Hindistan piyasalara 28 milyar dolar verirken, Çin de hafta içinde para politikasında iki kere gevşemeye gitti.