KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtanvari konuşmasında sorunları sendikalar ve asgari ücret zammına bağlarken, "Bunların hepsi komünist" dedi
Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Akademi, Girne'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) desteği, Türk-KKTC İş Konseyi ve Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın (KKTO) işbirliği ile 'KKTC Gelecek Stratejileri Konferansı' düzenledi. Toplantıda konuşan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtanvari konuşmasıyla dikkat çekerken, eski hükümete ve sendikalara yüklendi.
Tatar, KKTC'de asgari ücretin 1.250 lira olduğunu belirterek, 'Yatırımlarla birlikte 1.000 dolar. Sendika başkanları geçen hafta kapıma geldi. Günü gelmiş asgari ücreti görüşecekmişiz. Avro oldu 1.95, sterlin 2.25. 'Sen asgari ücreti artıracaksın.' Siyasilerin dik durması gerekir. Bir sonraki seçimi düşünmemesi gerekir. Aksi takdirde ben oy alayım diye eğer asgari ücreti 1.500 liraya çıkaracaksam zaten burada bu toplantıyı yapmamızın amacı kalmaz' ifadelerini kullandı.
Tatar, 'Öyle siyaset yapılıyor ki aklınız durur. Orada bir parti var ya AKEL. Bunların hepsi komünist. Sorunun kökünde bunlar yatar' dedi. KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, 'Ülkemizde ekonominin içinde iş dünyasının ayağındaki prangaları kırmak yeterli değil. KOBİ'lerin etkinliğini artırmaya çalışıyoruz" dedi.
Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan, 2007'de özelleştirmeleri değerlendirirken "Satıyorsun satıyorsun bitmiyor. Bu kadar komünist ülkeymişiz, Komünist ağdalısıymışız" derken 2008'de " Çinliler komünist ama özelleştirme yapıyorlar. Bizim komünistleri bana 'Ne özelleştirme yapıyorsunuz' diye soruyor" demişti.
Türkiye-KKTC İş Konseyi Eşbaşkanı ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez 2010 yılında dünya ekonomilerinin ortalama yüzde 4,2 büyümesinin beklendiğini, KKTC'nin mikro ekonomik yapısı, küçük ölçekli pazarı, kısıtlı insan ve doğa kaynaklarıyla hizmet üreten bir ekonomiye sahip olduğunu ifade etti. Çerkez, 2002-2006 arasında ciddi büyüme gösteren KKTC ekonomisinin 2009'da yüzde 6,1 oranında küçüldüğüne dikkat çekti. Çerkez, 'Türkiye'nin mevcut yardımları kamunun hantallığını ve yapısal sorunlarının derinliğini daha da artırmaktadır. Türkiye yardım modeli, geçiş modeline bağlı olarak özel sektör odaklı değiştirilmeli, sürdürülebilir büyümenin devamına katkı sağlamalı.' şeklinde konuştu.
Tespit ve önerilerin Kıbrıs sorunundan bağımsız olarak yerine getirilebilir şeyler olduğunu ifade eden Çerkez, " Tüm sıkıntılarımızı Kıbrıs sorununa endekslemek kendi kendimizi aldatmaktan başka birşey değildir. Siyasi gelişmeler ne olursa olsun ekonomik varoluşumuzu ancak özel sektör öncülüğünde sürdürebiliriz." dedi. KKTC limanları açılmadan Türkiye'nin limanlarının açılmasının kendileri için 'ekonomik ve siyasi felaket' olacağına dikkat çeken Çerkez, ' Türk ekonomisi ve iş dünyasıyla işbirliği hayati önem taşıyor' dedi.
TEB Genel Müdürü Varol Civil de 3 şubeyle faaliyet gösterdikleri KKTC'de 'Kıbrıslı bir banka' gibi çalışıp KKTC ekonomisinin bir parçası olacaklarına söz verdiklerini vurgulayarak, 'Kıbrıs'tan topladığımız mevduatın hemen hemen tamamını Kıbrıs'ta kredi olarak kullanıyoruz. Yatırım yaparken, Kıbrıs'a yönelik umutlarımızı bugün de koruyoruz' diye konuştu. Ada ülkelerinin ekonomik sorunlarına işaret eden Civil, diğer taraftan bu ekonomilerin avantaj sayılabilecek küçük yatırımlarla bile ekonomide büyüme ve istihdam yaratabildiklerini belirtti. Öte yandan TEB ve KTTO (Kıbrıs Türk Ticaret Odası) işbirliği ile Kıbrıslı işadamlarına 'özel avantajlar' sağlayacak 'TEB Platinum KTTO Card' sunuldu. Kart kapsamında KTTO üyesi işadamlarına alışverişte ve yurtdışı seyahatlerinde indirim sağlanacak.