Sanayi Bakanı Ergün'den, Danıştay'ın sigara yasağıyla ilgili kararına ilginç yorum: Ben düşünürdüm düşünürdüm de, sigara yasağının da Anayasa Mahkemesi konusu olabileceğini düşünmezdim. O da oldu memleketimizde...
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Danıştay'ın, kahvehanelerde sigara yasağını Anayasa'ya aykırı bulmasını ilginç bir yorumla eleştirdi.
Nisan ayında açıklanan Esnaf Strateji Belgesi'ne ilişkin bilgi vermek üzere, esnaf ve sanatkarlar odaları birlik başkanlarıyla bir araya gelen Bakan Ergün, bir gazetecinin Danıştay'ın sigara yasağını Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararını eleştirdi.
Kapalı alanlarda sigara yasağının Anayasa Mahkemesi'ne taşınmasının farklı bir durum ortaya çıkardığını ifade eden Ergün, “Yüksek yargıda bazı kararlar için söylüyorum; zaten ağlanacak durum vardı şimdi bir de gülünecek durum ortaya çıktı” dedi.
Bakan Ergün, yasağın Anayasa'nın neresine aykırı bulunacağını kendisinin de merak ettiğini söyledi.
Bu düzenlemenin Anayasa'nın ruhuna en uygun düzenlemelerden biri olduğunu ifade eden Ergün, bunun Anayasa Mahkemesi konusu yapılması yerine uygulamaların gözlenmesi ve hangi noktalarda aksaklıklar çıkıyor, bu aksaklıklar nasıl giderilebiliyor bunun üzerinde çalışması gerektiğini dile getirdi.
“Konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınmış olması bence yüksek yargı açısından talihsiz bir durum ortaya çıkarmıştır” diyen Ergün, şöyle konuştu:
“Anayasa ve kanunların insanların sağlığını güvence altına alacak tedbirleri içermesi gerekir. Ben düşünürdüm düşünürdüm de sigara yasağının da Anayasa Mahkemesi konusu olabileceğini düşünmezdim. O da oldu memleketimizde.”
KOBİ'lere yönelik yeni destek programlarının 15 Haziran'da yayımlanan yönetmelikle yürürlüğe girdiğini anımsatan Ergün, 81 ilde KOSGEB Merkez Müdürlüğü açılması kararını da aldıklarını açıkladı. Ergün, işletmelerin ölçek ekonomisinden yararlanabilmesi için ortaklık projelerini destekleyeceklerini söyledi.
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, esnaf ve sanatkarların, bir kısmı işlevini yitirmiş 400 meslek kolu tanımlaması ve 3 binden fazla esnaf odasıyla 'salkım saçak bir örgütlenme yapısı' bulunduğunu ifade ederek, 'Yapıyı daha derli toplu ve sade bir hale mecburen getirmeliyiz. Bunu birlikte yapacağız. Koltuğumuzu değil, esnaf ve sanatkarın geleceğini düşünen bir model üzerinde çalışacağız' dedi. Ergün, yeni desteklerin daha çok değişim, dönüşüm ve eğitim hizmetleri olacağını söyledi.