AB borç krizi ile sarsılan dünya ekonomisine bir darbe de ekonomi tetikçilerinden geliyor. Bu tetikçilerin başında raiting kuruluşları ve ünlü yatırımcılar gelirken, yapılan açıklamalar kimi piyasanın çökmesine kimininse parlamasına yol açtı. Bunlar üzerinde söz sahibi kişi ve güçler ise bu dönemde en fazla kazanan taraf oldu
Bir dönem krizi görememekle ve yanlış notlama yapmakla eleştirilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yanısıra dünya piyasalarında etkili olan ekonomist ve kurumlar, geçmişte krizi tetiklemekle suçlandı. Bu aktörler bazı dönemlerde bazı yatırım araçlarının gözden düşmesine ve prim yapmasına da sebep oluyor. Bu kuruluşlardan en önemlileri arasında Moody's, Fitch ve S&P gibi kuruluşlar gelirken, Warren Buffet, George Soros gibi spekülatörler de piyasaya en fazla yön veren yatırımcılar arasında yer alıyor.
Sıfırcı hocalar da olarak bilinen raiting kuruluşları, 2008 ABD mortgage krizi döneminde Lehman Brothers ve dönemin en büyük mortgage devleri arasında yer alan Freddie Mac ve Fannie Mae'ye verdikleri yanlış notlarla krizi tetiklemekle suçlandı. Aynı dönemde Uluslararası Para Fonu da (IMF), bu kuruluşların daha sıkı denetlenmesi gerektiğini vurgularken, prosedürlerin de sıkılaştırması gerektiği belirtilmişti. Buna rağmen verilen yanlış kararlarla Wall Street'teki büyük yatırım bankaları ile mortgage devleri devlet kontrolüne geçerken, IMF, ve ABD Merkez Bankası (FED) gibi kuruluşlar ise popüleritesini iyice artırdı.
Moody's'in 2008'de Warren Buffett'a ait Berkshire Hathaway Assurance adında tahvil sigorta şirketine en yükse derece notunu vermesi ortalığı karıştırmış ve bu olay mahkemeye kadar taşınmıştı. ABD'nin Conneticut Eyaleti Savcısı Richard Blumenthal, Moody's'in, kredi krizinde en çok zarar görmüş sektörlerin başında gelen tahvil sigortası şirketlerinden birine bu kadara yüksek not vermesini ve Buffett'ın derecelendirme şirketi Moody's'in bu şirkete yüzde 20 oranında ortak olmasını şüpheli bulmuş ve inceleme başlatmıştı. Savcı Blumenthal, Moody's'in, Berkshire Hathaway Assurance'a en yüksek notları verirken sektörün diğer şirketlerine düşük notlar dağıtmasının haksız rekabet doğuracağını belirtmişti.
George Soros da bu konuda en fazla ismi geçen spekülatörler arasında. 1992 yılında İngiltere'ye zorla devalüasyon yaptıran Soros, bu yıl da Almanya ve Avro Bölgesi para birimi avro hakkında yaptığı yorumlarla avronun tüm dünya para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu. 1997'de Asya krizinin çıkmasına da sebep olarak gösterilen Soros'un kişisel serveti 14,2 milyar doları geçti. Ünlü Spekülatör, ABD'nin en zenginleri listesinde 14. sırasında yer alıyor.
Altın yılbaşından bu yana yüzde 20'nin üzerinde değer kazanarak onsunu bin 422 dolara kadar yükseltti. Açıklamaları ile altın fiyatları üzerinde büyük etkiye sahip olan ABD ve George Soros ise bu dönemde yatırımlarını altından yana kullandı. Dünya Altın Konseyi'nin Haziran ayı verilerine göre ABD 8 bin 133 ton altın rezervi ile dünyada en fazla rezerv bulunduran ülke olurken, ülke rezervlerinin toplamının yüzde 72,8'i altından oluşuyor. Ünlü yatırımcı George Soros'un sahibi olduğu Soros Fund Management yasal olarak her çeyrekte vermek zorunda olduğu yatırım dökümüne göre ise, Soros'un fon hisse senetlerindeki yatırımı azalırken, altın yatırımlarını ise korudu. İlk çeyrekte toplam 8.8 milyar dolarlık ABD borsalarına kote hisse senedi bulunduran Soros Fund Management, ikinci çeyrek sonunda bu yatırımını yüzde 42 azaltarak 5.1 milyar dolara indirdi. Soros'un portföyündeki altın fonlarının toplam ağırlığı ilk çeyrekteki yüzde 7'den yüzde 13'e, değeri ise 638 milyon dolara çıktı. Ünlü Spekülat en fazla altın hakkında açıklamalar yaparken, açıklamalardan sonra fiyatlar önemli ölçüde değişiyor.