Borsa, gün sonunda üzdü: 37.164,93

00:0021/08/2006, Pazartesi
G: 21/08/2006, Pazartesi
Yeni Şafak
Borsa, gün sonunda üzdü: 37.164,93
Borsa, gün sonunda üzdü: 37.164,93

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal-100 Endeksi, ikinci seansta 26,65 puan azalarak 37.164,93 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,07 değer kaybetti.

İlk seanstaki 193,21 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 219,86 puan geriledi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 0,59 oldu.

BORSADA HAFTAYA BAKIŞ

Piyasalar bu hafta, Merkez Bankası Para Kurulu toplantısı ve İran’ın Birleşmiş Milletler’e vereceği cevabı yakından takip edecek.

Gedik Yatırım’ın haftalık değerlendirmesinde, İMKB-100 endeksinin, geçtiğimiz hafta kısa vadeli yükseliş trendini sürdürdüğü belirtildi.

Bir süredir beklenen ABD enflasyon verilerinin beklenenin altında gerçekleşmesinin tüm dünya piyasalarında ciddi yükselişlere neden olduğuna işaret edilen değerlendirmede, dış piyasalarda oluşan bu olumlu hava ile birlikte endeksin önemli direnç seviyesi olan 38.000’i yukarı yönlü kırdığı kaydedildi.

Değerlendirmede, hızlı yükselişin ardından, bu beklentinin bitmesinin kar satışlarını da beraberinde getirdiği, olumlu hava ile birlikte alternatif piyasalarda hızlı bir gevşeme görüldüğü ifade edilerek, İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes ve buna bağlı olarak düşüşe geçen petrol fiyatlarının olumlu havayı destekleyen diğer önemli gelişmeler olduğu belirtildi.

Bu haftanın en önemli gündem maddelerinin, Merkez Bankası Para Kurulu Toplantısı ve İran’ın Birleşmiş Milletler’e vereceği cevap olacağı aktarılan değerlendirmede, şu görüşler kaydedildi:

“Geçen hafta tüm piyasalarda oluşan olumlu hava, buna bağlı gevşeyen petrol fiyatları ve düşük gelmesi beklenen Ağustos enflasyonunun etkisiyle faiz artırımı olmayacağı beklentileri güçlendi. Zaten faizlerin geldiği seviyeye bakıldığında da bunun yansımalarını görebilmekteyiz. Ancak dövizde durum bunun tersi olacaktır. Bunun nedeni ise, son iki aylık dönemde yaşanan önemli derecede düşüş ve makroekonomik dengelere yansıması.”

Değerlendirmede, dış piyasalardaki önemli yükselişlerin ardından bir düzeltme yaşanıp yaşanmayacağının da, para girişi ve yeni bir beklenti olmayan İMKB’de yön belirleyici olabileceğine değinilerek, “Yükselişler sürse de, bizdeki etkisinin sınırlı olabileceği unutulmamalı. Ayrıca Lübnan-İsrail gerginliği ve İran’ın BM’ye vereceği cevap, dış piyasalar ve petrol fiyatlarının yönü konusunda etkili olacağından takip edilmeli” denildi.