İlaç takibinde stok oyunu

Cahit Saraçoğlu
00:003/03/2010, Çarşamba
G: 2/03/2010, Salı
Yeni Şafak
İlaç takibinde stok oyunu
İlaç takibinde stok oyunu

Türk Eczacılar Birliği'nin ilaç takip sisteminin 3 ay ertelenerek 1 Haziran 2010'nda başlatılması talebinin altında, eczacıların promosyon olduğu gerekçesiyle kayıt altına almadıkları ilaç stokunun yattığı belirtildi

Türk Eczacılar Birliği'nin, 1 Mart 2010'da yürürlüğe giren Reçete Provizyon Sistemi'nin (MEDULA) 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesi talebinin nedeninin de stok düzeltmesinin yapılamaması olduğu kaydedildi. Birliğin 1 Mart 2010'da başlayan MEDULA sisteminin, 1 Haziran 2010'a ertelenmesini istemesinin nedeninin de bu sürede de kendi sıkıntıları olan stoklarındaki düzeltmenin giderilmesi olduğu ileri sürülüyor.

FİYATI DÜŞEN İLAÇ GERİ ALINIYOR

İlaçların depolara geri iadesi ve yeniden fiyatlandırılarak, eczanelere gönderilmesi uygulamasının bulunduğu hatırlatılıyor. Bu nedenle TEB'in 'stoktaki ilacın fiyatı değişti, alış fiyatı da değişmeli ve aradaki KDV matrahı düzeltilmeli' talebine ilişkin bir sıkıntının bulunmadığı vurgulanıyor. Bu kapsamda asıl sorunun ticari iskontodan kaynaklandığına dikkat çekiliyor.

MAL FAZLASI GÜNCELLEMESİ

Geri ödeme kurumlarının eczanelere ödediği kâr payının satış fiyatı üzerinden yüzde 25 olduğuna işaret ediliyor. Bu oran ilaca göre değişiyorsa eczanelerin ilacı yüzde 25 kârla sattığı kaydediliyor. Eczanenin promosyon ilacı hangi bedelden aldığını gösterememesi yönünden bir sıkıntısının olduğu dile getiriliirken, stok affına da bu noktada ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. TEB'in, stok düzeltme affı talebini bu nedenle gündemde tuttuğu kaydedilirken, “Stok güncellemesi değil, ellerindeki mal fazlası güncellemesini yapmak istiyorlar” değerlendirmesi yapıldı.


SGK: TEB uygulamayı engelledi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise MEDULA sisteminin ilk gününde reçete yazan doktorun ismi görünmediği için tıkanıklık yaşandığı iddialarına açıklık getirdi. Açıklamada şunlar vurgulandı: “Türk Eczacıları Birliği bugüne kadar İlaç Takip Sistemi'ni desteklediğini belirtmekle birlikte, mevcut mevzuat hükümlerini yok sayarak, Karekodlu ilaçların eczaneler tarafından depolara iadesine dönük yaptığı açıklamalarla uygulamayı engellemeye çalışmıştır. Zaman zaman sistemde yavaşlamalar olmakla birlikte, gerekli önlemler alınmıştır.”


Takip sisteminin sağlıklı işlemesinin önkoşulları

Reçete giriş ekranının, hem SGK provizyon sistemine hem de İlaç Takip Sistemi'ne veri aktararak geri bildirim almasını mümkün kılacak şekilde oluşturulması, karekodlu ilaçların eczaneler arasında takas işleminin; acil durum, nöbet, reçete gibi şartlar aranmadan ve fatura kesme gibi eczane pratiğini sıkıntıya sokacak işlemlere gerek olmadan mümkün kılınması, İTS bilgilerinin sadece Sağlık Bakanlığı tarafından ve ilaç takibi amacıyla kullanılması, mali verilerin gizliliği noktasında tam güvenliğin sağlanması ve hasta mahremiyetinin yasal koruma altına alınması, süreç içerisinde, eczacının inisiyatifi dışında, fiili stok ile gerçek stok arasında meydana gelen farkların giderilmesi için, belirlenecek usuller çerçevesinde stok düzeltme hakkının sağlanması.”