Ermenistan'la ortak anıt yapalım

Abdülkadir Selvi
00:002/09/2009, Çarşamba
G: 2/09/2009, Çarşamba
Yeni Şafak
Ermenistan'la ortak anıt yapalım
Ermenistan'la ortak anıt yapalım

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesini öngören sürecin turizm alanında olumlu gelişmelere yol açacağını söyledi. Ermenistan'a karşılıklı acıları tarihe gömme çağrısı yapan Günay, Türkiye ile Ermenistan'ın ortak anıtlar yapmasını önerdi.

Günay, “Turizm barışla gelişen bir sektör. Güven ortamında, dostluk ortamında gelişen bir sektör. Türkiye geçmiş yıllarda dört tarafı düşmanla çevrili bir konumdaydı. O zaman 1 milyon turist gelmesini zor hayal ediyorduk. Şu anda sadece sınır komşularımızdan 10 milyona yakın ziyaretçi geliyor. Rusya'dan, İran'dan gelenlerin sayısı birçok ülkeden gelenlerin sayısından fazla. Dostluk bir çok işi kolaylaştırıyor. Biz Yunus gibi, 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım' diyoruz” dedi.

ANİ HARABELERİYLE İLGİLİ

Ermenistan'ın Ani harabeleriyle ilgilendiğini ifade eden Bakan Günay şunları söyledi: “Bizde Kars'taki Ani harabeleri var. Ermenistan tarafından da çok önemseniyor. Ama Orada Selçuklu eserleri var, ama Ortodoks eserleri de var. Zaten orada bir restorasyon çalışması yapıyoruz. Bir Selçuklu Sarayı ve bir Katedral'de restorasyon projesi var. Projeler düzeyinde, fikir düzeyinde, restorasyonları nasıl olması konusunda Ermeni teknisyenler bir katkı yapmak isterlerse, ondan yararlanırız.”

İnanç turizminin Türkiye'nin geleceğinde önemli bir yer tutacağına inandığını anlatan Günay, “Türkiye'de farklı inançların ilgi ile dolaşabileceği değişik güzergahlar var. Mevlana-Konya, Hacı Bektaş- Demre'de Noel Baba, Tarsus'ta Senpol, Efes'te Meryem Ana ve Van'da Akdamar. Veya Şanlıurfa'da Halilurrahman Dergahı. Bunlar farklı inançlar kümelerinin ilgi göstereceği alanlar. İnanç turizmini Türkiye'de yükseltmeye çalışıyoruz” dedi.

ORTAK ANIT YAPILSIN

Ermenistan'ın Türkiye'de Ermeniler tarafından katledilen kişilere ait anıtların kaldırılması talebini de değerlendiren Bakan Günay, “Benzer şekilde Ermenistan'da da anıtlar var. Bunlar bir dönemin acı olaylarını tarihe gömmek ve tek taraflı anıtlar yerine bu acılan bir daha yaşanmasın, bu yaşananlardan ders alalım, bir daha tekrar etmesin anlayışı içerisinde, ortak anıtlar haline dönüştürülebilir. Bunun teleffuzunu daha önce rahmetli Türkeş yapmıştı. İki taraflı ortak acı ve ibret anıtı yapılsın diye. Şu anda bu konuda proje yok elimize ulaşan. Zaman içerisinde bu acıları küllendirmek, tekrar taşımamak ve tarihe gömmek en doğru yaklaşım olur” diye konuştu.

TARİH KOMİSYONU

Ortak tarih komisyonunda Kültür Bakanlığı temsilcilerinin yer alıp almayacağı konusunun henüz netleşmediğini ifade eden Bakan Günay, “O henüz bir fikir. Bakanlar Kurulu'nda konuşulmuş, bize ulaşmış bir öneri de yok. Ama gelişen sürecin bir kültürel ilişki çerçevesi olacak. Bize bir görev düşerse, arkadaşlarımız gereken çalışmaları yapacak. Örneğin Ani'yle ilgili yaptığımız restorasyon düzenlemeleri Ermeni bilim adamları, akademisyenler ciddi anlamda katkıda bulunmak isterlerse, bulunabileceklerini söylemiştik” dedi.