Türkiye'de, 2008'de 12 milyon ton bitkisel ürün ithal edilirken, aynı yıl 5,2 milyon ton ürün, hasat ve işleme aşamasında heba oldu. En fazla ürün kaybı ise buğdayda yaşandı
Türkiye, bitkisel üretimde kendi kendine yeter konumda olmasına karşın, her yıl ortalama 5 milyon tondan fazla ürün, işleme ve hasat aşamasında, ekonomik değere dönüşmeden heba oluyor. Çöpe giden, ekonomik olarak değerlendirilemeyen bitkisel ürün miktarı, yılda ithal edilen bitkisel ürünün neredeyse yarısı kadar.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun, 2008-2009 dönemine ilişkin açıkladığı verilere göre, Türkiye, bitkisel üretimde kendi kendine yeterliliği çok yüksek düzeyde olmasına karşın, üretimin hepsi ekonomik değere dönüşemiyor. En fazla ürün kaybı, 1,4 milyon ton ile buğdayda yaşanırken, üretilen 494,5 bin ton arpa, 252,5 bin ton mısır ve 305,9 bin ton şeker pancarı çöpe gidiyor.
Toplamda 5,2 milyon tonluk ürün kaybı, milli gelir hesaplamaları açısından da çok önemli. Bu ürünler, ekonomik değere dönüşmediği için katma değer artışı da ekonomiye yansımıyor. Çünkü rünlerin önemli bölümü heba oluyor.