AB zirvesinde yine yanlışlar tartışılıyor

Ekonomi Servisi
00:0026/03/2010, Cuma
G: 25/03/2010, Perşembe
Yeni Şafak
AB zirvesinde yine  yanlışlar tartışılıyor
AB zirvesinde yine yanlışlar tartışılıyor

Avrupa Birliği, Brüksel'de başlayan ve 2 gün sürecek olan zirvesinde ekonomik krizde bulunan Yunanistan'a mali desteği tartışıyor. İlk gün Angela Merkel, Yunanistan'ı AB İstikrar Paktı'nı bilinçli şekilde ihlal etmekle eleştirdi

Dün başlayan ve bugün sona erecek AB zirvesinde başını Fransa ile İspanya'nın çektiği bazı AB üyesi ülkeler, Yunanistan için acil yardım fonunun oluşturulmasını istiyor. Ancak bu öneriye, başını Almanya ile Hollanda'nın çektiği ülke-ler karşı çıkıyorlar. Almanya ile Hollanda'nın İMF'nin sürece dahil edilmesi durumunda AB üzeri destekte bulunmaya razı olacaklarını söylediği belirtildi.

SERT YAPTIRIMLAR UYGULANSIN

Yunanistan'ın IMF'den borç almasını şart koşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bununla yetinmeyerek AB bütçe kurallarını ihlal ettiği için Yunanistan'a sert yaptırımlar uygulanmasını istiyor. Merkel, olası bir AB fonlu destek için piyasaların Yunanistan finans kuruluşlarına borç vermesini de şart koşuyor. Almanya'nın önerisini destekleyen Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Yunanistan'ın IMF'ye başvurması halinde diğer AB ülkelerinin de borç vermelerine karşı olmayacaklarını söyledi. AB'nin 16 üyesinden oluşan avro bölgesi grubu başkanı Jean Claude Juncker, İMF ve Avrupa yardımından oluşan “ikili bir çözüm”e ulaşacaklarına inandığını söyledi.

MERKEL'E MUHALEFETTEN SUÇLAMA

Almanya'da muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Angelica Schwall-Düren ise, Merkel'i Yunanistan ile ilgili olarak fırsatçı bir politika izlemekle eleştirerek, bu tutumuyla Almanya'yı Avrupa'nın dışında bıraktığını savundu. Yeşiller Partisi Grubu Eş Başkanı Jürgen Trittin, Merkel'in, avro para biriminin geçerli olduğu ülkelerin gerektiği takdirde "Avro bölgesinden" çıkarılması şeklinde getirdiği öneri ile krizi daha da arttırdığını belirtirken, Sol Parti Grubu Başkanı Gregor Gysi de Yunanistan'a AB'nin doğrudan yardım yapmasını istedi.


Almanya yaptırım peşinde

Merkel, dün Federal Meclis'te yaptığı hükümet açıklamasında, Yunanistan'ın AB İstikrar Paktını bilinçli şekilde ihlal ettiğini belirterek, bu tür olaylara karşı istikrar paktının daha iyi korunması ve yaptırımların düşünülmesi gerektiğini söyledi. Merkel, "iyi bir Avrupalı"nın hızlı yardım eden değil, Avrupa'nın istikrarını tehlikeye atmayan bir kişi olduğunu ifade etti. Buna rağmen son çare olarak AB ülkelerinin tek başına vereceği krediler ve Uluslararası Para Fonu'nun (UPF) desteği ile Yunanistan'a yardım edilebileceğini kaydetti. Yunanistan'ın içine düştüğü durumun hiç bir AB ülkesinin tek başına güçlü olamayacağını gösterdiğini de belirten Merkel, bazı AB ülkelerinin, Almanya'nın, başarılı ihracatından dolayı diğer ülkeleri zor durumda bıraktığı şeklindeki eleştirilerini de reddederek, güçlü ekonomisinden dolayı Almanya'nın kara koyun ilan edilmesinin saçma olduğunu, ülkesinin bu gücü ile Avrupa'nın istikrarına katkı sağladığını söyledi.


Yunan halkı artık Almanları sevmiyor

Yunanistan'da yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın, 5 yıl önce en büyük müttefiki olarak gördüğü Almanları artık sevmediğini ortaya koydu. Yunan basınına göre, "bütçe açığını kapatma çalışmalarında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tavrının halkı öfkelendirdiğini ve son aylardaki gelişmelerin kamuoyunun yıllarca dost bildiği ülkeler hakkındaki düşüncelerini değiştirdiğini gözler önüne seren" araştırma, Kapa Research şirketi tarafından 19-22 Mart tarihleri arasında 840 kişinin katılımıyla yapıldı. Araştırmaya göre, Yunanlılar yüzde 83.9 ile en çok Fransa'yı seviyor. Bu ülkeyi yüzde 54.7 ile Rusya, yüzde 41.5 ile Hindistan, yüzde 41 ile Birleşik Arap Emirlikleri ve yüzde 36.5 ile Çin izliyor. Sıralamada son 4'e kalan ülkeler ise yüzde 31 ile ABD, yüzde 28.8 ile Almanya, yüzde 25.5 ile İngiltere ve yüzde 12.7 ile Türkiye. Kapa Research şirketinin 2005 yılındaki araştırmasında ise Almanya yüzde 78.4 ile en sevilen ülkelerin başında yer alıyordu. Almanya'yı sırasıyla Fransa, Rusya, Çin, Hindistan ve Arap Emirlikleri takip ediyordu.