2004 yılında kurulan uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Türkiye ve dünyadan gelen öğrencileri buluşturarak herkesin yurt dışı tecrübesi kazanmasını ve en az iki yabancı dili pratik düzeyde öğrenmesini sağlıyor. YÖK tarafından da denkliği kabul edilen üniversite, başarıyı ise gözardı etmeyerek ödüllendiriyor.
2004 yılında eğitim-öğretime başlayan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, dünyanın 18 ayrı ülkesinden gelen gençleri buluşturuyor. Üniversite bu sayede yurt dışı eğitim tecrübesine sahip vizyon sahibi gençler yetiştiriyor.
Üniversitenin yöneticilerinden Osman Nalbant, halen 480 Türk öğrencinin eğitim gördüğü Saraybosna Üniversitesi'ne kayıt olma şartları ile okulun bilinmeyen yönlerini Yeni Şafak'a anlattı.
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Saraybosna Eğitimi Geliştirme Vakfı tarafından 2004 yılında kuruldu. 2004-2005 eğitim-öğretim yılında 'Temel Geliştirme Programı' denilen İngilizce Hazırlık Okulu'nda eğitime başlandı. Üniversitemiz, dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye'den gelen öğrencileri buluşturarak onları iyi dil bilen, ciddi eğitim görmüş, yurtdışı tecrübesi olan, vizyon sahibi kişiler olarak yetiştirmeyi amaçlıyor.
Öğrencilerimiz, İngilizce'nin yanı sıra Slavcayı da iyi düzeyde öğrenmekte. Üniversitede Türkiye, Endonezya, Pakistan, Çin, Sırbistan, Bosna gibi 18 ülkeden öğrencimiz bulunuyor. Öğretim kadrosu da tıpkı öğrenci kadrosunda olduğu gibi çeşitli ülkelerden gelmiş hocalardan oluşuyor. Üniversitede Sosyal Bilimler Fakültesi, Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bulunuyor. Üniversite doktora ve mastır yapmak isteyen öğrencilere de hizmet vermekte. Fakültenin İngiliz Dili ve Edebiyatı'nda eğitim gören öğrenciler aynı zamanda formasyon alıp öğretmenlik hakkı da elde ediyor.
Saraybosna Üniversitesi, YÖK tarafından denkliği tanınan bir üniversitedir. Üniversite ÖSYM kılavuzunda yer aldığı için ÖSS'ye giren öğrenciler aldıkları puanlar çerçevesinde üniversiteye başvurma hakkına sahiptir. Ayrıca barajı geçmiş olmalarına rağmen bir yeri kazanamayan öğrenciler de, üniversitemizde Dil Okulu'na kaydolabilirler. Eğitim süresince Bosna'da yılda 7-8 kez tekrarlanan ve YÖK'ün de tanıdığı, Türkiye'nin altına imza attığı SAT sınavına girebilirler. Üniversite sınavına hiç girmemiş veya girdiği halde barajın altına kalmış öğrenciler de üniversitemizin dil okuluna kaydolarak SAT sınavına hazırlanırlar. SAT sınavını kazanan öğrenciler okulumuzda istedikleri bölümde kayıtlarını yaptırıp eğitime başlarlar.
Öğrenciler eğitimleri sırasında İngilizce'nin dışında Slavca'nın bir türü olan Boşnakça'yı da öğrenme şansına sahip oluyorlar. Boşnakça, sadece Bosna Hersek'teki insanların konuştuğu bir dil değil, şive farkıyla Saraybosna'dan Afganistan'a kadar geniş bir alanda konuşulan bir dil. Yani bir dünya dili. Bu gençler Türkiye ile Orta Asya arasında bir köprü olacaktır. Türkiye'nin geleceği bu coğrafyada olduğuna göre bu gençler yarının Türkiye'sinin inşasına katkıda bulunacaklar.
Üniversitemizden bu yıl 36 Türk öğrenci mezun oldu. ÖSS'de 170-185 arası puan alanlar yüzde 25, 185-205 arısında puan alanlar yüzde 50 burslu okuyabilecekler. Vakfımız, ÖSS-1'de ham puanı 235 olan öğrencilere yüzde 50 burs temin etmektedir. Başarıyı göz ardı edemeyiz, etmiyoruz da. Biz başarı odaklı bir üniversiteyiz. Öğrenciler sıfır burslu girmiş olsa bile eğitimleri sırasında başarı gösterirlerse eğitimleri sırasında burs alma hakkına sahiptirler. İSTANBUL
Üniversitemiz 5 yıllık üniversite, bu yıl 830 öğrencimiz vardı. 480'i Türkiye'den gelen öğrencilerdi. Diğer öğrenciler de dünyanın 18 ayrı ülkesinden öğrencilerimiz. Dolayısıyla kaliteli bir eğitim almak isteyen tüm öğrencilerimizi uluslararası Saraybosna Üniversitemiz'e bekliyoruz. Kapımız sonuna kadar açıktır.