Mallar serbest kişi yasaklı olmamalı

Aa
00:0017/07/2010, Cumartesi
G: 16/07/2010, Cuma
Yeni Şafak
Mallar serbest kişi yasaklı olmamalı
Mallar serbest kişi yasaklı olmamalı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Gümrük Birliği Anlaşması'yla malların serbest dolaşımının hedeflendiğini belirterek, “Böyle bir anlaşmaya rağmen, malları satacak kişilerin dolaşımının kısıtlanması adil bir durum değil” dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Yatırım Fonu ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. işbirliği ile hazırlanan Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Projesi'nin tanıtım toplantısında, AB ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması'yla malların serbest dolaşımının hedeflendiğini belirterek, 'Böyle bir anlaşmaya rağmen, malları satacak kişilerin serbest dolaşmasının kısıtlanması adil bir durum değildir' dedi. Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, önceki gün yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'nin Türk tır'larına kota uygulayarak Gümrük Birliği'ne aykırı davrandığını söylemişti. Hisarcıklıoğlu, “Avrupa Türkiye verdiği sözlere sadık kalmalı” demişti.

43 İLDE 500 İŞLETME HEDEFİ

Dün tanıtımı yapılan Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Projesi'nin de KOBİ'lerin rekabet gücünü artıran ve Türkiye'nin stratejik önceliklerine uyumlu bir proje olduğunu anlatan Bakan Ergün, '43 ilimizde, öncelikle bin 500 mikro işletmeye ulaşmayı amaçlıyoruz. 2 bin 500 işletmeye ulaşmayı hedefliyoruz. KOBİ'ler ve mikro işletmeler için 500 milyon avroluk, yani 1 milyar liralık bir kredi hacmi oluşacağını tahmin ediyoruz.'

İNŞALLAH YÜZDE 10'LARI DA GÖRECEĞİZ

Büyümenin işsizlik üzerindeki yansımalarının 2010 yılından itibaren görülmeye başlandığına vurgu yapan Bakan, "Mayıs, haziran ve temmuz ayı rakamları geldiğinde bunun yüzde 10 seviyelerine geldiğini görme şansına sahip olacağız” dedi.

ÖZELLERİN KATKISI ARTTI

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Varol Civil de, küresel krizin geride kalkamaya başladığını, bu dönemde Türkiye'nin finansal kesime kamu desteği sağlamayan ender ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Türkiye'nin önemli bir gelişme ve değişme içerisinde bulunduğunu, ekonomik faaliyetlerin de daha istikrarlı ve daha güçlü bir rekabet ortamında sürdürüldüğünü anlatan Civil, 'Özel sektörün büyümeye katkısı hızlanmıştır. Kamu payı da azalmaktadır ki bu son derece önemli bir gelişmedir' dedi.


Eğitimlinin primi Hazine'den

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, işsizlere ve işverene müjde verdi. İstihdam ile mesleki eğitim ilişkisinin güçlendirilmesi adına çalışmaların başladığını belirten Ergün, “Mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin istihdam edilmesi halinde 1 yıl süreyle işveren paylarının Hazine ödeyecek” dedi. Ergün, "Mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin istihdam edilmesi halinde 1 yıl süreyle işveren paylarının Hazine ödeyecek. Mesleki teknik eğitimi tamamlamış ve mesleki belgesi olan kişilerin primlerinin de 18 ay süreyle Hazinece karşılanması gibi unsurlar var" dedi. İstihdam Paketi ve Ulusal İstihdam Stratejisi çalışmaları hakkındaki soruları da cevaplayan Bakan Ergün, iki çalışmanın paralel yürüdüğünü ifade etti.


KOBi'lerin gönlü alınmalı

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Varol Civil'e seslenen Ergün, geçen küresel kriz sürecinde KOBİ'lerin, esnafın ve mikro işletmelerin bankacılık sektörüne biraz kırgın olduklarını söyledi. Söz konusu kırgınlığın nedeninin kredi kanallarının daraltılması, mevcut kredilerin geri çağrılması, yeni kredi alımlarının zorlaştırılması ve sicil affı uygulanmaması gibi konular olduğunu anlatan Ergün, 'Evet siz bu durumu 'bankaların kredi verme standartlarının yükseltilmesi' diye ifade ettiniz ama, KOBİ'ler bunu 'kredi kanallarının daraltılması ve kredi almanın zorlaştırılması' diye anladılar. Şimdi KOBİ'lerin gönlünü almak için bu mali aracın kullanılması da bir fırsat' dedi.