Türkiye'den 12 bakanın katıldığı Suriye'deki stratejik işbirliği müzakerelerinde vize sorunu ele alınırken, ortak banka ve tren fabrikası projeleri masaya yatırıldı. Bakanların ortak vurgusu ise "Komşu ile hasım anlayışından komşu ile hısım anlayışının geliştirilmesi" oldu
Türkiye ile Suriye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi bakanlar toplantısının ikincisi Suriye'nin Lazkiye kentinde gerçekleştirildi. Toplantıya Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan, Cevdet Yılmaz ve Hayati Yazıcı, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir katıldı.
Toplantıda iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar değerlendirildi ve bundan sonra izlenecek yol haritası ele alındı. Suriye-Türkiye Ortak İş Forumu'na katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Suriye sınırlarının 8 yıl öncesine kadar her an çatışma çıkabilecek ortamlarken, günümüzde aynı alanlarda serbest ticaret ve ortak sanayi bölgelerinin kurulduğunu söyledi. 300 iş adamına seslenen Çağlayan, Halep'te ortak lojistik merkezinin kurulmasına ilişkin çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.
Türkiye-Suriye-Lübnan ve Ürdün arasında kurulan Ortak Ticaret Konseyi ile birlikte bu ülkelerin tek bir ekonomik alan oluşturacağını belirten Çağlayan, '(Komşu ülkelerle işbirliği ve ticaret) Bu konuda çok geç kaldık, İslam ülkeleri olarak. Çok zaman kaybettik, komşu ülkeler olarak. Yapılan araştırmaya göre geçtiğimiz yıl dünya üzerindeki ticaretin yüzde 23'ü kara komşuları arasında yapılmış. İslam ülkelerinin akıllarını başlarına alması lazım' dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Sayın Başbakanımızın ve Sayın Esad'ın ortaya koydukları iradeyle kaldırılan bu vizelere rağmen, zihinlerimizdeki vizeyi aynı hızla kaldıramadık. Vizeler kalktı, sınırlar açıldı ama maalesef alışkanlıklarımızı değiştirmekte aynı hızla hareket edemedik' dedi. Yıldırım, Halep'te ortak bir demiryolu araçları yapım fabrikasının kurulması
için de çalışmaların devam ettiğini belirtti. II. Abdulhamit'in Hicaz'a kadar demiryolu inşa ettiğini hatırlatan ve bu konuda Suriye, Arabistan ve Ürdünlü yetkililerle işbirliği için de olduklarını belirten Yıldırım "Komşu ve hasım anlayışından, komşu ve hısım anlayışına dönüştürenlere teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gümrüklerin işlemesine ilişkin Lazkiye'de çok güzel gelişmeler yaşandığını söyledi. Davutoğlu, serbest ticaret alanı kurulması konusunda ve Kalkınma Bakanlıkları arasında bölgedeki bütün illeri kapsayacak şekilde ortak vilayet toplantıları gerçekleştirme kararı alındığını aktardı. Davutoğlu, ulaştırma konusunda demir yollarının ıslah edilmesi ve Gaziantep ile Halep arasında hızlı tren kurulması gibi çok büyük projelerin görüşüldüğünü kaydetti. Davutoğlu, sınır köylerinin tamamen bütünleşmesini istediklerini belirterek, "Bu şehirler bu insanlar tarih boyunca bir arada yaşadılar, bundan sonra da bir arada yaşayacaklar. Gümrük kapıları duvar olmaktan çıkacak, gerçek anlamda evden eve açılan kapı kadar rahat olacak" dedi.
Suriye Ticaret Bakanı Lamia Asi, Suriye'nin ekonomik açıdan reform döneminde olduğunu belirterek, 'Kanunları yatırımlar için uygun hale getirdik. Kurumsal olarak ise yatırımlar için gerekli altyapıyı ve ilişkileri düzenledik' dedi. Türk iş adamlarına Suriye'ye yatırım yapma çağrısında bulunan Asi, ilişkilerin geliştirilmesi için Çağlayan ile 4 konuda mutabık kaldıklarını belirtti. Asi, bu noktalardan ilkinin ortak banka kurulması, ikincisinin de ticari standartlara ilişkin bir anlaşma yapılması olduğunu anlattı.