Amerika ile olan tüm adımları dondurduk!

00:0025/03/2010, Perşembe
G: 24/03/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
Amerika ile olan tüm  adımları dondurduk!
Amerika ile olan tüm adımları dondurduk!

Financial Times'a konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'deki Ermeni tasarısının onaylanmasından sonra "şu ana kadar atılan tüm adımların durdurulduğunu" söyledi. Gazete, Ankara'nın oylamadan sonra tüm kamu kurumları ve özel işletmelere, ABD'ye ziyaretlerin azaltılması tavsiyesini verdiğini belirtti

Financial Times gazetesi dün Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'la yaptığı röportajı yayınladı. Çağlayan'ın geçen ay ABD'ye iki gezisini iptal ettiğini hatırlatan gazete, Bakan'ın 'Şu ana kadar atılan tüm adımlar donduruldu' sözlerine yer verdi. Financial Times, Ankara'nın ABD Temsilciler Meclisi'ndeki oylamadan sonra tüm kamu kurumları ve özel işletmelere, ABD'ye ziyaretlerin azaltılması tavsiyesini verdiğini belirtiyor.

IMF İPTALİNDEN SONRA

Gazete, bu tavsiyenin Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu IMF'yle yeni kredi görüşmelerini iptal etmesinden sonra geldiğini söylüyor ve bu iptalin Türkiye'nin Batı'dan ekonomik bağımsızlığı konusundaki en iddialı ifade olduğunu kaydediyor. Ankara'nın gelişmekte olan ekonomilerle ilişkiler kurduğunu da belirten gazete, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, ihale yapılmadan Güney Kore devlet enerji şirketiyle Karadeniz kıyısında bir nükleer enerji santrali inşa edilmesi için anlaşma imzaladığını kaydediyor.

BİR GÜN MOSKOVA...

Gazete, Amerikan Temsilciler Meclisi'ndeki oylamadan bir gün sonra da Türk diplomatların, nükleer enerji santrali ve boru hatları konularını görüşmek için Moskova'ya gittiğini belirtiyor. Rusya lideri Dimitri Medvedev'in de mayısta Türkiye'yi ziyaret edeceği kaydediliyor.

İTTİFAK ZAYIFLAMAYACAKTIR

Financial Times, Türkiye'nin yeni ekonomik ortaklıkları ve diplomatik ufuklarını genişletmesinin, Batı'yla ittifakının zayıflaması anlamına gelmeyebileceğini söylüyor.

TÜRKİYE HALA EN ÖNEMLİ PAZAR

Gazete Ankara'nın Avrupa Birliği ülkelerine coğrafi yakınlığı ve gümrük birliği sayesinde, Türkiye'nin en önemli pazarı olma özelliğini koruduğunu ve ihracatının yüzde 60'ını Avrupa ülkelerine yaptığını belirtiyor.


Kapitalist dünya düzelmek için kapitalizm ruhuna ters davranıyor

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, Çin'in Türkiye açısından bir tehdit değil aksine önemli bir fırsat olduğunu savunarak, "Çin'den korkmamamız lazım. Ben Çin'i gelecekte Türkiye'nin en büyük ortağı olarak görüyorum" dedi. Türkiye genelinde 2008 yılında 48 bin 143 ihracatçı varken, yaşanan krize rağmen söz konusu rakamın artarak 48 bin 551'e yükseldiğine dikkat çeken Arslan, "Bunun yanında 24 bin 790 firma 100 bin ile 1 milyon dolar arasında ihracat yaparken, geri kalan 23 bin 653 firma da 100 bin doların altında ihracat yapmış. Bu tablo çok önemli. Çünkü benim ümidim bu firmalarda. Demek ki 2-3 kişiyle çalışan KOBİ'ler, yalnız başlarına belgelerini tamamlayıp, 100 bin dolar civarında ihracat yapıyor" diye konuştu. Arslan, krizle birlikte dünyada adeta bir 'kıyamet' koptuğunu ancak tüm bu yaşananların ardından dünyanın yeniden şekillenmeye başladığına dikkat çekti. Arslan, "Kapitalist dünya kendini düzeltmek için kapitalizm ruhuna ters gelen şeyler yapıyor. AB'yi gözümüzde çok fazla büyütmememiz lazım" dedi.


TÜSİAD ziyaretini ertelemiyor

Ermeni yasa tasarısının Ankara ile Washington arasında yarattığı gerilim sürerken iş dünyası tepkisini gözden geçiriyor. TÜSİAD ABD ziyaretini erteleme kararından vazgeçti. İş dünyası, Ermeni yasa tasarısının yarattığı tepkilere paralel olarak, Türk-Amerikan İş Konseyi'nin 11 Nisan'da Washington'da yapacağı ortak konferansı ertelemişti. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği TÜSİAD da 15 Nisan'da yapılması planlanan ziyareti erteleyebileceği mesajını vermişti. TÜSİAD bu tavrından vazgeçti.

Bu ziyareti ertelemenin Türkiye'ye zarar vereceğine karar verdi. TÜSİAD'dan yapılan açıklamada da, ziyaret kapsamında ABD Temsilciler Meclisi Üyeleri, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve uluslararası ekonomik örgütlerin temsilcileri ile bir araya gelineceği ve ABD'nin önemli düşünce kuruluşları ile çalışma toplantıları düzenleneceği kaydedildi. Söz konusu görüşmelerde ağırlıklı olarak "son siyasi ve ekonomik gelişmeler ile Ermeni sorunu ve bölgesel gelişmelerin" ele alınacağı belirtildi.