|

Tarihi diziler farkındalık sağlıyor

Kardeş ülke Azerbaycan’da bu sene 4’ncüsü düzenlenen Türk Filmleri Haftası’nda sinemaseverlerle buluşan Türk sinemacılar hem sektöre hem de dış pazarlara dönük önemli mesajlar verdiler. Türk dizilerinin dünya pazarında ikinci olduğunu hatırlatan Diriliş Ertuğrul'un Sungur Tekin'i Sezgin Erdemir, "Tarihi diziler merak uyandırıyor. Tarihi diziyi izleyince 'bu gerçekte böyle miydi, bir araştırayım' duygusu ortaya çıkıyorsa bu dizi başarılıdır. Onun içinde geçmişin ruhunu kaybetmeden diziler yapılmalıdır. Tarihi diziler farkındalık sağlıyor" şeklinde konuştu.

Yasemi Asan
10:04 - 3/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:21 - 3/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Diriliş Ertuğrul'un Sungur Tekin'i Sezgin ​Erdemir
Diriliş Ertuğrul'un Sungur Tekin'i Sezgin ​Erdemir

Bakü'de gerçekleştirilen haftada Türk filmleri rüzgarı esti. Etkinliğe 'Seni Seviyorum Adamım' filminin oyuncusu Gizem Karaca, ‘Güller’in oyuncusu Deniz Oral ve yönetmeni Mehmet Gün, ‘Anons’ filminin yapımcısı Halil Kardaş, Malatya Film Festivalinde ‘Bir Düş Gördüm’ adlı projesiyle Trt Ön Alım desteğini alan Senarist Yönetmen Murat Çeri, ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisinin oyuncularından Sezgin Erdemir, ‘Hay’ filmin yönetmeni Ahmet Edebali katıldı.

AMERİKA FİMLERİNE KARŞI YERLİ FİLM ÖNDE

‘Diriliş Ertuğrul’da Sungur Tekin’i canlandıran Sezgin Erdemir, "Türk sinemasının ciddi bir atak yaptığını söyleyemeyiz ama senelik sinema üretmede ciddi artış olduğunu görüyoruz. Özellikle Amerika filmlerine karşı yerli filmlerimizin gişesi yüksek. İyi yönetmen kültürümüz ve filmlerimiz var. Filmlerin yerli izleyiciye buluşması anlamında sıkıntılar bulunuyor. Yeteri kadar dağıtım desteği görmüyor " dedi.

DİZİLER MARKALAŞTI

Türk dizilerinin dünya pazarında ikinci olduğunu hatırlatan Erdemir, "Türk dizileri dünyada bir marka oldu. Türk dizileri kendine market oluşturdu” dedi. Erdemir, konuyu uzun dizi sürelerine getirerek bunun yurt dışında bir saat olmasına karşın Türkiye'de 2-2.5 saat olduğuna dikkat çekti. Erdemir “Bu da şu demek; bir bölüm çektiğimizde yurt dışına üç bölüm olarak satıyoruz. Dağıtım ve yapımcı, alan içinde müthiş bir avantaj” dedi.

DİZİLERİN SÜRESİ İÇİN DEVLET DÜZENLEMESİ ŞART

Uzun dizi süreleri konusunda devlete çağrıda bulunan ve izleyiciye de mesaj gönderen Erdemir, İzleyici haftada üç dizi izliyorsa bunun 8 saatlik bir mesai denk geldiğine dikkat çekti. Erdemir, "Bu aslında bir noktada izleyiciyi yorar. Sürelerini daha makul dakika çekilebilir. Bunun içinde devletin bir düzenleme yapması gerekiyor" önerisinde bulundu.

TARİHİ DİZİLER FARKINDALIK SAĞLIYOR

"Tarihi diziler bir belgesel değildir" diyen Erdemir, "Tarihi diziler merak uyandırıyor. Tarihi diziyi izleyince 'bu gerçekte böyle miydi, bir araştırayım' duygusu ortaya çıkıyorsa bu dizi başarılıdır. Onun içinde geçmişin ruhunu kaybetmeden diziler yapılmalıdır. Tarihi diziler farkındalık sağlıyor" şeklinde konuştu.

KALİTELİ FİLM VURGUSU

Geçmiş dönemde başarıya ulaşan yerli filmlerin olduğunu hatırlatan yönetmen Mehmet Gün ise yıllarca ticari kaygıyla film yapıldığını, bunların çok da akılda kalmadığına değindi. Gün, “Son dönemlerde kaliteyi artırdık. Festivallerde filmlerimizin boy göstermesi çok önemlidir. Son dönemlerde Tür filmlerine de merak var. Türk sineması daha kaliteli filmlerle yoluna devam edecek" dedi.


DİZİLER TURİST ÇEKİYOR

Dizilerde kaliteye vurgu yapan Gün, “Geçmişte dizi satın aldığımız ülkelere artık dizi satmaya başladık. Ülke içinde faydalı ve kazanç elde ediliyor. O dizileri izleyen insanlar Türkiye'yi merak ediyor ve o sanatçıları, mekanları görmeye geliyorlar. Turizm açısından çok iyi” dedi.


FİLMLERİMİZ OSCAR'DA YARIŞACAK

Türk dizi ve sinemasının dünya atağında geç bile kaldığını söyleyen oyuncu Deniz Oral ise "Türk sinemasında geçmişte Hollywood filmlerinden Türk filmleri yer bulamazdı. Şimdilere baktığımızda sinemaya önce Türk filmleri giriyor sonra Amerika ya da Avrupa yapımı filmler gidiyor. Dünyadaki teknikleri biz de yakaladık. Dünya ne yapıyorsa biz de yapabiliyoruz. Oscar'lık film yapıyoruz ama orada da lobi devreye giriyor. Para güçleri devreye girince dengeler değişiyor ama zamanla bunu aşıp Türk filmleri de Oscar'da yarışacak" diye konuştu.

#Bakü
#Azerbeycan
#Film Haftası
#Sungur Tekin
#Deniz Oral
5 yıl önce