Dünya da birçok şehir, elektrikli araç, taksi ve toplu taşıma araçları dışında özellikle dizel motorlu araçların şehir merkezine girmesini yasaklamaya başlarken, Dünya Elektrikli Araçlar Birliği Türkiye temsilcilerine göre; Atina, Paris, Roma, Stuttgart gibi metropollerde uygulanan bu yasak er ya da geç İstanbul’da da geçerli olacak.
Mart ayının sonunda yapılacak yerel seçimler için partilerin adayları kıyasıya bir yarış sürdürüyor. Seçmenler ise adayların eğitim, sağlık, ulaşım gibi temel konuların yanında şehrin özellikle havasını değiştirecek projelerinin ne olduğuyla da yakından ilgileniyor.
Kendi alanında yerkürenin en önemli birliği olan Dünya Elektrikli Araçlar Birliği’nin Avrupa koluna bağlı olarak Türkiye’de faaliyet geçen AVERE’nin Genel Koordinatörü Haluk Sayar’a göre özellikle İstanbul’daki Büyükşehir Belediyesi başkan adaylarının şehrin havasına ne kazandıracakları konusu önümüzdeki 5 yılı doğrudan etkileyecek.
Dünyada ikinci sıradayız
Dizel motorla şehir merkezine girmek hayal olacak
“Elektrikli araçları şarj etmek için kullandığımız elektriğin yüzde 100’ünün yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesini sağlayabilsek, trafikte sıfır emisyona ulaşmak mümkün” diyen Sayar, şöyle devam etti:
“Dünya da birçok şehir, elektrikli araç, taksi ve toplu taşıma araçları dışında özellikle dizel motorlu araçların şehir merkezine girmesini yasaklamaya başladı. Stuttgart’ta bu durum mevcut. Aynı yasak Kopenhag’da bu yıl başlayacak. Bu yaklaşım, Atina, Madrid, Meksiko City, Paris, Roma gibi metropollerde de kademeli olarak 2025 yılına kadar uygulanacak. Yasaklar bununla sınırlı kalmayacak, takip edecek 5 yıl içerisinde de benzin, LPG ve benzer tüm petrol türevli yakıt kullanan araçların şehir merkezine girmelerine izin verilmeyecek.”