|

Dünya Türkiye'nin yanında

ABD, Rahip Brunson'ı bahane ederek Türkiye'ye ekonomik savaş açtı. ABD'nin bu skandal tavrı diğer ülkeler nezdinde karşılık bulmadı. Rusya, Almanya, İran başta olmak üzere çok sayıda ülke Türkiye'ye destek verdi.

Yeni Şafak
13:11 - 15/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 15:28 - 15/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Dünya ülkeleri, ABD'nin Türkiye'ye karşı uyguladığı ekonomik savaşa tepki gösterdi.
Dünya ülkeleri, ABD'nin Türkiye'ye karşı uyguladığı ekonomik savaşa tepki gösterdi.
ABD'den Türkiye'ya açılan ekonomik savaşa ilişkin dünyadan Türkiye'ye destek mesajları yağıyor. Almanya, "Türk ekonomisi bizim için önemli" ifadelerini kullanırken, İran, Rusya, Pakistan, Endonezya ve pek çok ülke
"Türkiye'ye desteğe hazırız"
mesajlarını paylaştı.

Endonezya Ulema Meclisi, (MUI), ABD'nin ekonomik saldırılarına karşı Türkiye'nin yanında olduğunu açıkladı.

MUI Dış İlişkiler Sorumlusu Muhyiddin Junaidi, ABD'nin ekonomik saldırılarına karşı Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.

Junaidi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye karşı duruşunu da desteklediklerini ifade etti.

Junaidi şu ifadeleri kullandı:

Türkiye ekonomisi ve ticaret değerinin iyi olduğuna dikkati çeken Junaidi, Türkiye'nin ABD'nin bu saldırılarının üstesinden gelebileceğine inandıklarını kaydetti.

Junaidi ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dikte edilemeyeceğini ve Türkiye için dua ettiklerini sözlerine ekledi.

Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye destek

Türkiye Forumu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ilave çelik ve alüminyum vergisi kararının gayrimeşru ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu belirtti.

Rusya'dan destek: Milli para için biz de çabalıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ticareti milli para birimleriyle yapma çağrısına Kremlin'den yanıt gelmişti. Rusya, bunu bütün ülkelerle gerçekleştirmek için çabaladıklarını açıkladı.

Alman Hükümeti, 13 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, “Türk ekonomisinin istikrarlı olması bizim de çıkarımıza gelişmeleri izliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

"Yakından izliyoruz"

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, basın toplantısında, Türkiye'deki durumun Alman şirketlerine nasıl bir ekonomik etki yapacağı konusunda yorum yapmak istemediğini söyledi.


Türk ekonomisinin istikrarının Almanya’nın yararına olacağının altını çizen Seibert, ülkede durumu Almanya’nın yakından izlediğini kaydetti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin yanında olduğu mesajını paylaştı. Pakistan'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Pakistan halkı ve hükümeti, her zamanki gibi Türkiye'nin yanında olacaktır

Pakistan'da 25 Temmuz seçimlerinden birinci parti olarak çıkan Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han "Türkiye'nin başarılı olması için dua ettiğimizin bilinmesini isterim." açıklamasında bulundu.

Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Han, Türkiye'nin tarih boyunca zorluklardan hep başarıyla çıktığı ifadelerini kullandı.

Han mesajında "Pakistan halkı ve kendi adıma Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türkiye halkına, karşılaştığı ağır ekonomik zorlukları aşmaları ve başarılı olmaları için dua ettiğimizin bilinmesini isterim. Türkiye, görkemli tarihinde sıkıntıların içinden hep başarıyla çıktı." ifadelerine yer verdi.


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD'nin Türkiye'ye karşı izlediği politikayı eleştirerek, Türkiye için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, şu ifadelere yer vermişti:

İtalya: Aynısı bizim başımıza da gelebilir

İtalya Başbakanlık Müsteşarı Giancarlo Giorgetti, ülkesinin tıpkı Türkiye gibi bir ekonomik saldırıya uğrayabileceğini söyledi.

Katar vatandaşı bir kişinin, Türkiye’ye destek olmak amacıyla yarım milyon Katar riyalini Türk lirasına çevirdiği öğrenildi.Katar vatandaşı bir kişinin, Türkiye ile ABD arasında yaşanan döviz krizinde Türkiye’ye destek olmak amacıyla yarım milyon Katar riyalini Türk lirasına çevirdiği öğrenildi.


Adını vermek istemeyen vatandaş,
“Allah bize Müslümanlar olarak beraber hareket etmemiz gerektiğini emretmiş, bu sebeple Türk lirasını desteklemeliyiz”
ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin kendi ülkesine ambargo uyguladığı zamanda Katar’a destek çıktığını hatırlatan vatandaş, şimdi sıranın Katarlılarda olduğunu söyledi.

İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Afgan, Somalili ve Sudanlı 3 kişi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın döviz bozdurma çağrısına destek verdi.

Kuveyt'te birçok vatandaş parasını Türk lirasına, tatil rotalarını da Türkiye'ye çevirerek ekonomiye yönelik spekülatif ataklar karşında Türkiye'nin yanında yer aldıklarını ifade ediyor.

Döviz bürolarına gelerek, Türk lirası satın alan Kuveytliler, Türk ekonomisine karşı sergilenen kasıtlı tutumun karşısında olduklarını ve Türkiye'ye destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

#Pakistan
#İran
#Türkiye
#Kuveyt
#İsveç
6 yıl önce