"Doğu ve batı medeniyetlerinde kadın ve ailenin önemi" konulu bir sempozyumun açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, dünya çok hızlı bir şekilde ahlaki çöküntünün içine girdiğini söyledi. Korkmaz, bu ahlaki çöküntüyü önlemek için, aile yapısını iyi kavrayarak, İslam'ı özümsemek gerektiğini belirtti.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi ve Hz. Muhammed'i Tanıtma ve Yaşatma Derneği tarafından, Meram Belediyesi Konevi Kültür Merkezi'nde "Doğu ve batı medeniyetlerinde kadın ve ailenin önemi" konulu bir sempozyum düzenlendi. İki oturumdan oluşan sempozyumda dünyanın önemli şehirlerinden gelen ilim adamları, aile ve kadın hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Konya'yı dünya kenti yapmak için sosyal ve kültürel her türlü etkinliğe önem verdiklerini ve bu sebepten dolayı böyle bir sempozyum tertip ettiklerini söyledi. Dünya çok hızlı bir şekilde ahlaki çöküntünün içine girdiğini belirten Aslan Korkmaz, bu ahlaki çöküntüyü önlemek içinde aile yapısını iyi kavrayarak, İslam'ı özümsemek gerektiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. İbrahim Canan'da, çocuk terbiyesinde annenin çok büyük sorumluluğu olduğunu ifade etti. Canan, "İnsanoğlu boş olarak dünyaya gelir dünyada ise onun kişiliğini çevresi inşa eder. Ailenin öncelikli görevi bu inşayı iyi yapmaktır. İnsanda çevresine göre bir kültür oluşur. İşte insana şahsiyet kazandıran o kültürdür. İslam eğitimcilerine göre insan yetiştirmenin safhaları var. İlki iki yıl süren süt dönemidir. Diğeri ise en önemli olanıdır, insanın istisna yaşına kadar olan dönemdir. Bu dönemin bir zamanı yoktur. Çocuğun yeme, içme, giyme, banyo yapma, taharetlenme gibi alışkanlıkları bu dönemde kazandırılır. Batılı sağduyulu bilim adamlarına göre de bu dönem çocuğun karakterinin oluştuğu dönemdir. Çocuğun istisna yaşına kadar ki terbiyesi anneye havale edilmiştir. Çocuğun ahiretini kurtaracak olan dönemde bu dönemdir. Bu dönemde çocukların terbiyesini vermek için ne lazımsa yapmalıyız" diye konuştu.
Çocuk eğitiminde ilk yaşların çok önemli olduğuna vurgu yapan Canan, eğitimin yolunun sevgi ve hoşgörüden geçtiğini ve bunun için de çocukları İslam ışığında eğitilmesi gerektiğini kaydetti. İslam'da ailenin kutsal bir yapı olduğunu söyleyen İranlı Dr. Sıdıka Hicazi ise, Kuran'da ailenin günlük çilelerin unutulduğu yer olarak geçtiğini belirtti. Hicazi, "Aile cinsel ihtiyacın giderilmesi için de güvenilir bir yerdir. Aile sevgi ve muhabbet eridir. İslam'da ailenin korunması zaruri kılınmıştır. İslam aile kurmanın kolaylaştırılmasını ve aile bağlarının pekiştirilmesini temel almıştır. Aile içinde olması gerekenleri kısaca sıralayacak olursak; sevgi, şefkat, affetme, emanete hıyanet etmeme, ve vefakarlıktır. Bunlar bir aile içinde olduğunda o ailenin çocuklarına eğitim verme ve evliliği götürebilme açısından hiçbir sorunları olmaz. Ailenin İslam'daki özel konumunun nedeni ailenin ortaya koyduğu önemli işlevlerden kaynaklanmaktadır. Onun için aile yapısı her millet için çok önemlidir" şeklinde konuştu.